Vladimír a jeho pes hledají domov: "Pomůžu se vším, jen nás nenechte na ulici!"

 

Je to smutný příběh. Pan Vladimír není žádný kriminálník ani člověk, který by se bál práce. Přesto skončil i se svým psem na ulici. Možná kdyby se zvířete vzdal, situace by se změnila, ale to důchodce nechce. Berounská Farní charita se pro oba snaží najít nový domov. Pomůžete? 

Většina z nás přijde z práce domů, dá si večeři, poklábosí se svými blízkými a zaleze do vyhřátých peřin. Dny už jsou pořádně studené, takže je to velmi příjemné. Ne všichni ale mají takové štěstí. "Pan Vladimír do našeho Denního centra pravidelně dochází. Dřív bydlel v pronájmu, ale když došlo k prodeji bytu, musel se odstěhovat," vysvětluje Jitka Papežová z Farní charity.

Pro starobního důchodce se stálým, ale nízkým příjmem momentálně není snadné sehnat bydlení. Bohužel nic v jeho cenových relacích není k dispozici. Proto musí od června přespávat na ulici a stále doufat v malý zázrak. Nebo spíš pomoc veřejnosti. Pokud máte tip na bydlení, prosím ozvěte se rovnou vedoucí Denního centra paní Křikavové na telefon 724 310 939.

Vladimíre, proč jste se dostal na ulici?
Bydlel jsem v pronájmu nejdříve na Výšinách a potom v Chyňavě, ale vždy nakonec došlo k prodeji bytu a já jsem se musel vystěhovat. Protože moje finanční prostředky jsou omezené a ještě vlastním většího psa, nemohu již delší dobu sehnat odpovídající pronájem. V současné době tedy přespávám venku.

Společnost vám dělá pes. Jak se jmenuje a jak dlouho ho máte? 
Jmenuje Miki a jsou mu čtyři roky. Mám ho od štěněte. Je to dobrák a je na mě hodně fixovaný.

Blíží se zima, na ulici to nebude jednoduché. Sháníte nyní nějaké ubytování pro vás i vašeho pejska. Jaké bydlení a kolik můžete případně platit? 
Sháním jakýkoli bytový prostor vhodný k trvalému užívání na Berounsku. Za nájem i s energiemi mohu platit nejvíce 6 000 korun měsíčně.

Můžete pomoci třeba s některými pracemi?
Jsem ochoten vykonávat drobné zahradnické práce jako například shrabat listí, zamést chodník. Není problém ani sekání dřeva a topení, v zimě pomáhat s úklidem chodníku, starat se o kotel a tak dále.