Nejzajímavější stavební projekt Břežan: Kruhový hřbitov pro zesnulé

Kamenné zídky a procházející cesty mají tvar keltského kříže
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Krásný kruhový hřbitov s keltskou symbolikou mají v Dolních Břežanech od loňského roku. Starosta Břežan Věslav Michalik za unikátní stavební projekt získal ocenění Komunální politik roku 2016 v kategorii Veřejná zeleň. Cílem soutěže bylo vyhledat a zviditelnit inspirativní a občansky přínosné projekty.

Nový kruhový hřbitov v Dolních Břežanech je stavebním unikátem architekta Zdeňka Sendlera. Loni proběhlo jeho slavnostní otevření. "Hřbitov je pouze malou částí projektu komponované krajiny, která navazuje na zastavěné území obce a volně přechází do krajiny navazující na Břežanské údolí. Vlastně na čtyřech hektarech vznikl nový park, jehož malou součástí je hřbitov. Filozofie celého prostoru podobně jako Keltský park v centru obce odráží celou historii Dolních Břežan, od neolitu, přes Kelty, pohanské Slovany až po křesťanství," říká starosta Věslav Michalik.

Projekt hřbitova se zalíbil i pořadatelům soutěže Komunální politik. Věslav Michalik tak získal ocenění Komunálního politika 2016 za to, že realizoval tak přínosný projekt. Pořadatelem soutěže je vydavatelství Profi Press s. r. o., soutěž je pořádaná pod záštitou ministryně pro místní rozvoj ČR.

"Jsme obec, která za posledních 25 let čtyřnásobně vyrostla a samozřejmě přísun nových lidí do obce znamenal nové potřeby. Už nestačí mít jenom školy a školky nebo volnočasové aktivity, lidé potřebují také svůj hřbitov. Dolní Břežany hřbitov neměly, takže jde o zcela nový projekt. Umožnilo nám to pojmout jej jiným způsobem, je zároveň moderní, ale současně odpovídá tradici a historii místa. Jsme rádi, že projekt uspěl," říká starosta Věslav Michalik.

Hřbitov je situován kolem středu kříže tvořeného dvojitým lipovým stromořadím. Čtyři stromy uprostřed jsou duby, odkazující na keltskou minulost Břežan. Je vymezen kamennými zídkami a habrovými stěnami obtočenými kolem středu kříže, takže z leteckého pohledu to opravdu vypadá jako keltský kříž nebo také sluneční kříž.

"Je to vůbec nejstarší symbol naší civilizace. Zobrazuje putování slunce ročními  obdobími. Symbol slunce a připomenutí cyklické povahy času. Ale také bod rovnováhy obklopený celistvostí a jednotou," říká starosta Věslav Michalik.

 

 

Na kolik takový hřbitov vyšel?

"Celkové náklady nejsou malé. Ale založili jsme nový park a vybudovali zcela nadčasový hřbitov," říká Věslav Michalik. Na 8,7 milionu vyšla zeleň, 1,5 milionu zídky a cesty. Odhad všech nákladů po úplném dokončení je 10,5 až 11 milionů korun.