4 mýty o USB: Nabíjí všechny nabíječky stejně rychle a mohou způsobit poškození telefonu?

 

USB technologie sjednotily téměř celý svět nabíjení a přenosu dat. Díky nim můžeme pomocí jedné nabíječky dodávat energii různým druhům telefonů i tabletů. Stále však o nich panují mýty - například že kvůli USB nabíjení mohou vybuchovat smartphony, musí se využívat funkce bezpečného odebrání USB, že existuje jen 1 typ USB portu a že přístroj se musí nabíjet jen nabíječkou dodávající stanovené množství energie. Jak to tedy je?

Mýtus 1: Nabíjení zapříčiňuje vybuchování telefonů
Mýtus o tom, že nabíjení může zapříčinit výbuchy telefonů, rezonuje v médiích poměrně pravidelně. Nedávno kvůli kauze vybuchujících telefonů Samsung Galaxy Note 7. Příčina vznícení tohoto typu telefonu však byla někde jinde. Na vině byly totiž nekvalitní série baterií, které se uvnitř telefonů nacházely.

"Samovolné vznícení telefonu vzniká při přehřátí baterie. To se stává u špatně vyrobených typů, v nichž se katoda a anoda vzájemně dotýkají. K vybuchování telefonů může docházet také důsledkem velmi vysokých teplot. Telefon proto nikdy nenechávejte na přímém slunci či v blízkosti zdrojů tepla," radí Radim Tlapák z internetového obchodu BatteryShop.cz.

Mýtus 2: Bezpečné odebrání USB
Musí se USB bezpečně odebrat pomocí funkce v počítači, nebo jej můžu ihned odebrat manuálně? To je otázka, kterou si klade nejeden z nás. Většina počítačů v České republice funguje na operačním systému Windows. Pravdou je, že zrovna u nich nemusíte ve většině případů funkci "Bezpečné odebrání USB" využít.

Problém může nastat, pokud násilně odpojíte USB v době, kdy se přenáší data. Dokonce i když počítač hlásí, že data byla přenesena, v pozadí může probíhat ještě několik procesů a ani v tomto případě odborníci nedoporučují manuální odebrání USB. Systémy Windows 7 a Windows 8 však hlásí okamžitý stav, takže u nich funkci bezpečného odebrání USB nemusíte využívat vůbec.

Stejně tak se nemusíte obávat rozpojit přístroje, pokud jsou vypnuté. "Počítače jsou nastaveny tak, aby při jejich vypnutí rozpojily také veškerá k němu připojená zařízení. Některé počítače však mají speciální režim, který nechává USB konektor zapnutý i při vypnutém počítači. Díky tomu můžete nabíjet například připojený telefon," vysvětluje odborník. 

Mýtus 3: Existuje jen 1 typ USB portu
Vědci stále hledají způsoby, jak vylepšit USB. Čas od času proto dochází k nahrazení této technologie novými, efektivnějšími, typy. Existují celkem 4 standardy USB konektorů - 1.0, 2.0, 3.0, 3.1 a 3.1 Type-C. Liší se nejenom výkonem, ale také přenosovou rychlostí. Konektory USB 1.0 a 2.0 dodávají proud zhruba do 500 mA.

Přenosová rychlost u USB 1.0 je maximálně 1,5 MB/s a v případě USB 2.0 je to 60 MB/s. V letech 2010 a 2011 na trh přišel konektor USB 3.0, jehož přenosová rychlost dosahuje až 625 MB/s, což je 10x více než u předchozího standardu. Nejnovější standard USB 3.1 má ještě dvakrát větší přenosovou rychlost než USB 3.0 a dokáže dodávat proud až 900 mA. Existují dvě verze USB 3.1, které se liší typem.

Typ A má klasický obdélníkový tvar, který je nejrozšířenější a plně kompatibilní s předchozími standardy. Nachází se například na základních deskách stolních počítačů. USB 3.1 typu C je plošší a nachází se v nových modelech notebooků a stolních počítačů. Při využití tohoto portu k napájení starších zařízení je nezbytné pořídit prodlužovací kabely, rozbočovače a adaptéry pro jiná rozhraní. Kromě těchto typů se objevují taky microUSB a miniUSB.

Mýtus 4: Nabíjejte pouze nabíječkou zakoupenou společně s přístrojem
Poměrně rozšířeným mýtem je, že přístroj můžete nabíjet pouze nabíječkou zakoupenou společně s ním. To je odůvodněno tím, že přístroji dodává přesně požadované množství proudu. Mnoho lidí se totiž mylně domnívá, že pokud je nabíječka výkonnější, může přístroj poškodit. Pravdou ovšem je, že každý přístroj si vezme pouze tolik proudu, kolik potřebuje ke svému provozu.

Tuto kapacitu nikdy nepřekročí, a proto jej nelze nabíjením poškodit. Nabíjení výkonnějším zdrojem energie má dokonce svá pozitiva. Díky němu se totiž zkracuje doba nabíjení. Vždy však užívejte značkové nabíječky, levné čínské napodobeniny totiž můžou telefonu nebo jakémukoliv jinému zařízení skutečně uškodit bez ohledu na výkon.