RECEPT: Anglický vánoční dort (TEĎ je správný čas ho vyrobit!)

Luxusní dezert! Vychutnejte si anglické Vánoce!
 

Originální recept na anglický dort vyžaduje, aby se výborná kořeněná pochoutka odležela zhruba dva týdny před Vánoci. Teď nastal ideální čas, kdy dort vyrobit, abyste jej mohli na Vánoce zapálit a sníst.

Původní anglický puding ze 14. století by pro nás dnes byl asi těžko stravitelným. Kombinuje totiž hovězí a skopové maso, rybíz, švestky, víno a koření. Postupně se však recept transformoval do vánočního dortu, který je už bez masa, zato obsahuje spoustu lahodného sušeného ovoce.

Slavnostní zapalování dortu

Pokud vás nudí klasické cukroví a péct obyčejný dort vám připadá (pochopitelně!) zbytečné, pusťte se do přípravy anglického dortu. Výborně se dort hodí nejen pro ty, kteří chtějí mít na Vánoce připraveno dopředu, ale i pro ty, kterým se často zbytek jídla zkazí v lednici. S anglickým dortem vás nic takového nepřekvapí. Čas, kdy dort čeká a odpočívá, mu jen prospěje, jen tak se nezkazí a před podáváním si užijete slavnostní zapálení dortu. Dort samotný obsahuje spoustu alkoholu, před podáváním se pak doporučuje ještě jednou jej přelít silným alkoholem (nejlépe brandy) a zapálit. Když ho zapálíte večer nebo jen při tumeném světle, určitě na tu show a vůni už nikdy nezapomenete. 

Těsto můžete rozdělit i do malých formiček a nechat upéct
Zapečená mince     Anglickým zvykem je do dortu zapéct i jednu (dokonale vyčištěnou!) minci. Ten, kdo ji najde, bude mít celý rok štěstí.

 

Společné míchání

Vánoční puding obklopují pověry. Jedna z nich říká, že by měl obsahovat třináct ingrediencí, které představují Ježíše a jeho učedníky. Je zvykem, že těsto míchají všichni členové domácnosti, jeden po druhém dřevěnou lžící. 

 

RECEPT

Potřebujete: půl kila sušené ovocné směsi (nejlépe velké zlaté rozinky, případně rybíz), 25 gramů kandované citrusové kůry, malé vařené jablko, oloupané a nahrubo nastrouhané, pomerančová kůra, půlka velkého pomeranče, půlka citronu, 5 lžic brandy + brandy na polití, 2 vejce, 11 deka hnědého cukru, 11 deka strouhanky, 11 deka sádla, 55 gramů hladké mouky, 25 gramů nasekaných mandlí, kypřicí prášek, jeden a půl lžičky mleté skořice, koriandr, kmín, muškátový ořech, zázvor, hřebíček a nové koření

Postup:

V míse nejprve smícháme sušené ovoce, kandovanou kůru, jablko, pomeranč a vše zalijeme brandy. Necháme marinovat, nejlépe přes noc. Poté v míse smícháme mouku, směs koření a skořici. Přidáme sádlo, cukr, citrón, pomerančovou kůru, strouhanku, mandle a promícháme. Nakonec vmícháme marinované sušené ovoce. Přidáme vejce. Nastává čas na tradice, tedy na míchání, při kterém se střídá celá rodina, a vhození mince. Když je vše promícháno, vymažeme formu. Směs volně přikryjeme pečicím papírem. Poté už vaříme - buď tradičně v páře, což trvá sedm až osm hodin, nebo v tlakovém hrnci, čímž se nám doba vaření zkrátí na dvě a půl hodiny. Při vaření v páře je nezbytné dolévat vodu. Po uvaření skladujeme do Vánoc na chladném a tmavém místě. Před podáváním poléváme brandy a zapalujeme.