V Radotíně jsou pilní jako včeličky, makají na všech frontách

Přesazení stromu z ulice Josefa Kočího do prostoru mezi ulicemi Vrážská a Věštínská
Zobrazit fotogalerii (5)
 

S trochou nadsázky se dá říct, že v Radotíně to momentálně vypadá jako v úle. Zatímco jinde se rozdělané práce konzervují a připravují na zimu, v této městské části se pilně pracuje. Paralelně totiž probíhá hned několik investičních akcí.

Obyvatelé Radotína sice mohou reptat pod vousy, protože je probíhající práce mohou omezit. Na druhou stranu by spíš měli cítit hrdost a zadostiučinění, protože tolik investičních akcí v jeden moment se jen tak nevidí. O co konkrétně jde? 

Parkoviště "U Ondřeje"
Tady už finišují poslední dodělávky. Parkoviště postupně získalo nový povrch, odvodnění a zpevněné propojení s cyklotrasou u Berounky, součástí přestavby je i nové dětské hřiště. Celkově jde o investici za více než dva miliony korun a jde o moderní stavbu, která splňuje přísná bezpečnostní kritéria. 

Parkoviště hlavně o víkendech slouží cyklistům, kteří po cyklostezce A1 vyrážejí do Poberouní. "Minulý rok se podařilo dokončit úsek cyklostezky od DUN u Zděře na hranici katastru Černošic, letos úsek kolem biotopu a nyní se pracuje na projektu rozšíření cyklostezky od ústí radotínského potoka ke křižovatce Výpadová - Šárovo kolo," pochvaluje si Miroslav Knotek, zástupce starosty Městské části Praha 16.

Fitness posilovna
Venkovní tělocvična nad řekou je zase o něco bohatší. Rozšířila se totiž o soustavu hrazd pro streetworkoutová cvičení. Instalace cvičební sestavy proběhla ve středu 14. prosince odpoledne a vzhledem k tomu, že při chladném počasí potřebují chemické kotvy delší čas k tuhnutí, konečné dotažení šroubů proběhne až 15. prosince dopoledne. Od čtvrtečního odpoledne jsou však na hřišti u Berounky všichni vítáni.

Revitalizace u řeky
Stavba volně navazuje na projekt s názvem Místo u řeky, který byl dokončen v loňském roce. Jde o další část nábřeží, kterou nechává radnice revitalizovat. Cílem této rekonstrukce je podpořit vztah obyvatel k vodě, rozšířit možnosti pasivní rekreace a přivést je až na samý okraj Vltavy.

Přístup k vodě je řešen jako víceúrovňová terasa, která ve vyšší úrovni začne od zálivu s lavičkou na cyklostezce, pokračuje přes schodiště a sedací schody k terase v nižší úrovni a přechází na přírodně řešenou cestu s výškovými stupni (vedoucí na nově zpevněný okraj břehu). Na záliv navazuje konstrukce ocelové terasy.

Rekonstrukce chodníků
Díky penězům, které se podařilo získat z magistrátu, dochází k výměně asfaltových povrchů cestiček v sídlišti na náměstí Osvoboditelů v Radotíně, opravě schodišť, která je propojují, a obnově trávníků tam, kde budou odstraněny nepoužívané chodníky.

Skoro třímilionová investice, kterou radotínská radnice získala v září formou účelové dotace z nevyčerpaných prostředků na běžné výdaje magistrátního Odboru technické vybavenosti, umožní i další úpravy klidové zóny sídliště. "Centrální kruhové ´náměstíčko´ dostane povrch z kamenné dlažby, obnoven bude mobiliář, dojde i na doplnění zeleně," upřesňuje radotínský starosta Karel Hanzlík.

"Hlavní však je, že bude možné kompletně zrekonstruovat obě schodiště z ulice Prvomájová, která jsou již ve velmi špatném stavu," dodává spokojený starosta. Srovnání a přeasfaltování všech ponechaných pěších propojení celou stavební akci uzavře a hotovo by mělo být ještě do konce tohoto roku.