Úvaly - město, které překvapí historickou hodnotou

Úvaly budou mít novou základku, vyřeší to problém lidí z okolních obcí. Konečně nebudou muset děti posílat na hodinovou cestu
Zobrazit fotogalerii (8)
 

Úvaly jsou skvělé město s vysokou kulturní a historickou hodnotou, ale zároveň se tady můžete vyřádit na procházkách a túrách. Zajděte třeba do Králičiny oboru nebo Klánovického lesa. Překvapí vás hodnota architektonických kulturních památek jako je Kamenný mostek nebo Prokůpkův mlýn. 

Úvaly jsou město ležící asi 20 kilometrů východně od Prahy a zhruba 13 kilometrů jižně od Brandýse nad Labem. Město má bohatou historii, první zmínky o Úvalech sahají až k roku 1300. Nejstarší část města se nachází v úvalu, který vytvořil potok Výmola. Okolí města je jinak kopcovité. Na pravém břehu potoku Výmola je nejvyšší místo v Úvalech, a sice vrch Vinice, proti němu je Úvalský vrch - takzvaný Úvalák, který je poblíž mateřské školky. 

Úvaly jsou skvělé na celodenní výlet

Město je úplně ideální na výlet zejména pro přírodní památky. Na procházku můžete zajít do Klánovického lesa, ve kterém je přírodní rezervace Cyrilov. Les se rozkládá přes několik obcí - Klánovice, Horní Počernice, Jirny, Šestajovice, Újezd nad Lesy a samozřejmě Úvaly. Za procházku stojí i Klepec, což je lesnatý vrch, na kterém najdete bizarní skalní útvary, díky nimž je Klepec přírodní památkou.

Další možností procházky je Králičina - Škvorecká obora, což je od roku 2009 již chráněný přírodní park. Jsou v něm chráněné rostliny i zvířata, po obvodu lesa je místy zachovalá zeď ještě z 19. století. Jsou zde pozůstaky z hrádku nazývaného Skara. Proti proudu Výmoly se nachází zbytky po zříceninách nebo střílen. Naleznete tady i ruinu hráze bývalého rybníku, proti proudu Výmoly najdete most pocházející z roku 1842. Ten je prohlášen za kulturní památku. 

Co ještě najdete v Úvalech? 

Mezi další kulturní památky patří Římskokatolický kostel Zvěstování Páně a Římskokatolická fara, zajít se podívat můžete i na Městský hřbitov. Na původní hřbitov se pohříbalo do roku 1889, no nový hřbitov zřízený v roce 1894 se pohřbívá dodnes, i když bylo nutné hřbitov rozšířit. Na hřbitově je i pomník určený obětem druhé světové války. 

Z technických památek můžeme zmínit třeba Kamenný mostek na okraji Škvorecké obory, který se stal kulturní památkou. Povšimnout si můžete Prokůpkova mlýna, kterému všichni říkají Prokupčák. V obci stojí několik zajímavých soch, třeba socha Arnošta z Pardub, socha svatého Jana Nepomuckého a svatého Donáta.

Pro Úvaly je ale asi nejpodstatnější dominantou pamětní kámen k sedmistému výročí města, který stojí v parčíku před hasičskou zbrojnicí. Na masivním kameni je připevněn štítek s textem: „18. 6. 2000 byla na tomto místě vsazena lípa, aby připomínala budoucím generacím, že město Úvaly v těchto dnech slavilo 700 let.“ Lípa stojí vedle kamene dodnes.

Jak se tady baví místní? A kam můžete zajít i vy

V Úvalech je také celá řada spolků, ať už sportovních jako jsou tréninky aikida, tak cyklistické kluby. Je tu i Český svaz chovatelů, spolek akvaristů a pak kynologický svaz pro výcvik psů. Z kulturního vyžití třeba divadelní spolek OUDIV. Děti mohou chodit i do skauta Junák, nebo se přidat ke Sboru dobrovolných hasičů, důchodci mají také své aktivity ve svém klubu. Dalo by se říci, že v tomto městě si každý přijde na své. Zaujmout vás může i Leteckomodelářsk klub nebo spolek maminek. 

Klíčová slova: