Nymburk zakázal další hrací automaty. Ty straší vedle školky

Hazard v Nymburku rozhodně rádi nemají
 

Hazard v Nymburku rozhodně rádi nemají, regulace hazardu tu platí už od roku 2011. Hrací automaty jsou v některých částech města zakázané a od listopadu minulého roku se zákaz na provoz hracích strojů ještě rozšířil. Gambleři často narušovali noční klid a herny byly blízko mateřské školky.

V některých městech a obcích je hazard zakázaný a v jiných zase ne. Pro město Nymburk platí kompromis - loterijní hry jsou tady regulované, ale zákaz neplatí plošně. Vztahuje se jen na veřejně přístupná místa, tam je pak zakázáno provozovat výherní hrací přístroje nebo jiné herní zařízení. Ve vyhlášce Nymburka z roku 2011 byly vymezené oblasti a části města, ve kterých je provozování loterií a podobných her zakázáno.

Hrací automaty vedle školy a školky?

Regulace hazardu ale evidentně nestačila. Město se proto rozhodlo zákaz provozu hazardních her ještě rozšířit o ulice Karla Čapka a Zbožská. V ulici Karla Čapka je totiž mateřská školka U pejska a kočičky, ke které přiléhá nově zrekonstruované dětské hřiště. V budově číslo 2086 zase funguje učňovské středisko pro kadeřnice. Hrací automaty v restaurací Skleník, které jsou v ulici Zbožská 2568, tak ohrožují nejenom mladistvé, ale i děti. Jsou totiž přímo na hlavní příjezdové cestě k základní i mateřské škole. 

"Vzhledem k dlouhodobým problémům s porušováním nočního klidu, nepořádkem na veřejném prostranství a projevy vandalismu v návaznosti na provoz výše uvedených zařízení přistoupilo město k rozšíření omezení o tyto další oblasti," uvedla místostarostka Mgr. Adriena Gabrielová. Město navíc omezuje loterijní hry i otevírací dobou, nově mohou být otevřeny od 10 hodin do půlnoci.

Další omezení provozu loterijních her začne platit od ledna. To je dané novými zákony, které začnou o hazardních hrách platit (zákon o hazardních hrách, zákon o dani z hazardních her, zákon o dani z hazardních her a další). 

Gamblerství neboli gambling či patologické hráčství je chorobná závislost na hraní hazardních her. Gamblerství je považováno za patologickou psychickou závislost na lákavé představě rychlého zisku peněz nebo jiné hmotné výhry. Pravidla her jsou přitom nastavena z dlouhodobého hlediska pro hráče nevýhodně. Mnozí hráči získávají závislost na hře, rostoucí finanční problémy se snaží vyřešit další účastí ve hře a vytvářejí tak bludný kruh. Závislé osoby (tzv. gambleři) dokážou prohrát ohromné částky, což má často za následek zásadní narušení mezilidských vztahů a existenční potíže nejen samotných hráčů, ale často i jejich blízkých. Gamblerství bývá spojeno s jinými druhy závislostí, například na drogách. Český zákon nedovoluje hru hazardních her osobám mladším osmnácti let a do heren s automaty jim pak úplně zakazuje vstup.