Kila navíc nejdou dolů? Pět originálních paleo snídaní je tu

Opečené žampiony s vajíčkem
Zobrazit fotogalerii (5)
07.01.2017 - 06:55  

Trápí vás po svátcích nějaká ta kila navíc a nemáte moc pohybu, protože venku chumelí? Už žádné výmluvy, je tady pět výborných tipů na paleo snídaně, které jsou chutné, zdravé a rozhodně po nich nepřiberete. Také se ale nebojte o víkendu vyjít na svižnou procházku nebo rovnou zamiřte do fitcentra.

1) Zapečené avokádo s vajíčkem

  • 1 avokádo
  • 2 vejce
  • sůl, pepř
     

Jak na to: Rozpůlíme avokádo. Pecku odstraníme. Vydlabeme lžící avokádo tak, aby nám vejce nevyteklo. Předehřejeme troubu na 180 stupňů. Rozklepneme vejce a dáme jej do avokáda. Osolíme a opepříme. Na plech si dáme pečící papír a avokádo vložíme na plech. Pečeme 10 až 15 minut.

2) Opečené žampiony s vajíčkem

  • 4 vejce
  • 10 větších žampionů
  • 1 malá cibule
  • olivový olej, sůl
     

Jak na to: Vejce si rozklepneme do hrníčku. Přidáme sůl dle chuti a zamícháme vidličkou. Cibuli si oloupeme a nasekáme či nakrájíme nadrobno. Dáme ji do pánve společně s olivovým olejem a orestujeme dozlatova. Přidáme vejce a mícháme zhruba 30 sekund. Pánev dáme pryč ze sporáku a necháme dojít. Žampiony zbavíme stopek a omyjeme. Do další pánve dáme olivový olej a přidáme omyté žampiony a restujeme. Jakmile se nám budou zdát žampiony dostatečně orestované, osolíme dle chuti. Dáme je na talíř. Lžičkou přidáme vejce na kloboučky. Ihned servírujeme.

Podívejte se na dietu, která nic nezakazuje, ale do vašeho jídelníčku doplní to, po čem opravdu toužíte, a ani o tom nevíte! Zhubnete do měsíce.

3) Bánánový trhanec s kaki

  • 1 kus banán
  • 2 vejce
  • 2 kaki hodně zralé
  •  olivový olej
     

Jak na to: Banán si oloupeme a jen rozmělníme vidličkou. Dáme jej do misky a přidáme dvě vejce. Kaki seřízneme z vrchní strany a vydlabeme dužinu lžící. Dáme na desku a dužinu pokrájíme dostatečně nožem tak, aby nám vzniklo pyré. Asi jedno kaki přidáme do misky a celé zamícháme. Zbytek pyré necháme na konec. Na rozehřátou pánev kápneme olivový olej a naběračkou lijeme směs do pánve. Opékáme z obou stran stejně jako palačinky. Opečené a potrhané těsto dáme na talíř a přidáme pyré z kaki.

Máme pro vás lahodné RECEPTY, po kterých zhubnete: Dáte si dýňovou pomazánku nebo celerové lasagne?

4) Cuketové placky se sušenými rajčaty

  • 500 g cukety
  • 100 g slaniny nebo špeku
  • 100 g cibule
  • 5 vajec
  • 20 g psyllia (lze vynechat)
  • 50 g sušených rajčat
  • 10 černých oliv bez pecky
  • 1 hrst lístků čerstvé bazalky
  • sůl, pepř
     

Jak na to: 

  1. Na pánvi si opečte nasucho slaninu nakrájenou na malé kostičky. Jakmile je krásně křupavá, vyberte ji z pánve a ve výpeku orestujte dorůžova mírně osolenou cibuli nakrájenou na nudličky. Opečenou cibuli smíchejte se slaninou a nechte vychladnout.
  2. Nastrouhejte nahrubo (klidně včetně slupky) cukety. Osolte je (zarovnanou lžičkou soli), nechte je chvíli pustit vodu a pak je opravdu pečlivě vymačkejte. Buď přes síto nebo zabalené do čisté utěrky. Mačkejte, dokud z nich vytéká byť jen kapka vody.
  3. Vychladlou opečenou slaninu a cibuli smíchejte s vymačkanou cuketou, přidejte vejce rozmixovaná s psylliem, nakrájená okapaná sušená rajčata, olivy na kolečka, pár lístků bazalky nadrobno a špetku pepře.
  4. Směs vylijte na menší plech vyložený pečícím papírem (výška "těsta" by měla být 1-2 cm) a pečte na 180 °C přibližně 20 minut do zezlátnutí.
  5. Po upečení placku nakrájejte na kousky. Podávejte teplé i studené, ozdobené pár lístky čerstvé bazalky. Zajímavým doplněním může být bylinkové pesto.

5) Květákové mini pizzy

  • 1 květák
  • 2 vejce
  • 1 stroužek česneku dle chuti, je možné i více
  • 2 lžíce lněného semínka
  •  sůl dle chuti
  •  pepř dle chuti
  •  oregano a další koření, které uznáte za vhodné


Na natření

  •  pesto
  •  rajčatová omáčka


Na posyp

  •  cibule
  •  houby, například žampiony
  •  paprika zelená, červená
  •  maso
  •  slanina

    Jak na to: 
  1. Rozeberte květák na růžičky, poté dejte do vroucí vody a povařte pod pokličkou asi tak 8 minut, dokud květák nezměkne.
  2. Rozmixujte jej s vajíčky na kaši.
  3. Přidejte dvě vrchovaté lžíce mletých lněných semínek a ochuťte kořením (já dala česnek, sůl, cayenský pepř, pepř, oregano) a umíchejte těsto.
  4. Vyložte plech pečícím papírem a předehřejte troubu na 180 °C.
  5. Vytvořte si pizzy libovolné velikosti. Je lepší dělat menší. Udělala jsem vždy hromádku a tu rozetřela do mini pizzy.
  6. Pečte asi 25-30 minut, dokud okraje nebudou do zlatova. Pak vyndejte. Nechte chvilku vychladnout a pomažte pestem nebo rajčatovou omáčkou a dozdobte dle fantazie.
  7. Nakonec dejte mini pizzy ještě asi na 4 minuty do trouby a máme hotovo.