Nezaměstnaní berou útokem obecní úřady: Chceme odklízet sníh!

Odklízení sněhu je pořádná makačka, když jste nezaměstnaní vyplatí se to!
 

Kdo by měl odklízet tuny sněhu, který leží na cestách a na dalších místech v obcích po celém Středočeském kraji? Přeci nezaměstnaní, kteří stejně nemají co jiného na práci! Naštěstí pro ně je to víceméně dobrovolné...

Pokud obec zjistí, že přívaly sněhu jsou tak dramatické, že není šance se s problémy vypořádat vlastními silami, může oslovit Úřad práce. Ten pak zajistí dostatek nezaměstnaných, kteří se sněhem pomohou. Co z toho budou mít? 

"Problémy jsou především s namrznutými chodníky, sněhovými závějemi a kluzkou vozovkou," stěžují si na sociálních sítích snad úplně všichni. Aktuální situace komplikuje dopravu a brání řadě lidí v cestě do zaměstnání nebo třeba na dovolenou.

Proto Úřad práce přišel s nabídkou pro obce, ale i firmy, které se se sněhem perou statečně ale marně. "Dodáme jim v rámci veřejně prospěšných prací vhodné zaměstnance na odstraňování sněhu i údržbu chodníků a cest," vysvětluje generální ředitelka Úřadu práce České republiky Kateřina Sadílková. Zároveň slibuje, že vše půjde vyřídit velmi rychle. Dokonce ještě dřív, než sníh roztaje.

Další skvělou možností, jak si vydělat jako nezaměstnaný pěkné peníze, je jít dělat Asistenta prevence kriminality. Vyděláte si tak až 16 tisíc korun!

Kdo bude odklízet sníh? 
Zejména dlouhodobě nezaměstnaní uchazeči o zaměstnání jsou ti, kterým by výše uvedená práce měla sednout. Půjde o krátkodobou pracovní příležitost, ale i to někdy stačí. Navíc není důležitá vysoká kvalifikace či výborný zdravotní stav.

Na své pracovní návyky si mohou vzpomenout všichni a dostanou za to docela solidně zaplaceno! "Měsíční výše příspěvku v rámci tohoto projektu vzrostla od 1. ledna tohoto roku na 15 tisíc korun," dodává tisková mluvčí Úřadu práce Kateřina Beránková. 

Zatím to funguje
Od ledna do konce listopadu 2016 umístil Úřad Práce v rámci  krátkodobých prací celkem 21 954 nezaměstnaných. Což je relativě solidní výsledek. Nezaměstnaní se nejčastěji chopili lopaty, koštěte, nebo hrabí, aby se starali o městskou zeleň, uklízeli ulice a vůbec udržovali veřejný prostor v pořádku.

Výhodou je také to, že pokud nezaměstnaný člověk zjistí, že by opravdu chtěl pracovat, může se jakémukoli obecnímu úřadu přihásit sám a nečekat, bude-li k tomu vyzván "shora." Jedinou podmínkou je, že úřad musí o takovou pracovní sílu požádat. Kupodivu i to se zatím osvědčilo. Je totiž hodně těch, kterým přijde lepší vydělat nějakou tu korunu, než sedět doma a koukat do zdi.