Bezdomovci v Praze umírají kvůli mrazu: "Psa se pro teplo nevzdám, raději zemřu!"

Letošní mrazy si už vyžádaly krutou daň
 

Silné mrazy, které na celou Českou republiku udeřily koncem minulého týdne, si už vyžádaly krutou daň. Po celé zemi v důsledku podchlazení zemřelo šest lidí, z toho hned čtyři v hlavní městě. Určitě není náhoda, že většina z nich patří mezi bezdomovce.

Praha vede smutné statistiky. V metropoli už zemřeli čtyři lidé kvůli tomu, že jejich tělo nezvládlo mráz. Přitom není zase až takový problém navštívit nějakou z charitativních organizací, které pomáhají mrazivé dny a hlavně noci přečkat v relativním pohodlí. Problém však je, že jsou zde nastavena základní pravidla. A to se některým lidem bez domova nelíbí. 

Například nařízení, že si nemohou vzít s sebou psa, je pro mnoho z nich neakceptovatelné. "Je jediný, koho mám. Raději budu riskovat život," potvrdil nám pan Karel, který už několik let nemá střechu nad hlavou. Jeho "revírem" je zejména Smíchov a okolí Anděla. Sám říká, že by mu nevadilo vzdát se alkoholu a že chápe, proč provozovatelé azylů vyžadují střízlivost. Ale zvíře, které se k němu jednoho prostě přidalo, neopustí. 

Další bezdomovci sice psa nemají, přesto je pro ně jakýkoli dočasný útulek uzavřen. Alkohol z nich totiž táhne na několik metrů. "Co máme na ulici dělat? Nemůžu si dát nohy na kamna, tak piju, abych se zahřál," vysvětluje pětatřicetiletý David. Noc v teple už chtěl strávit dvakrát, ani jednou neuspěl. "Buď nám chtějí pomáhat, nebo nechtějí. Spíš to vypadá, že si vybírají jen ty, kteří se jim hodí do krámu. Na ostatní kašlou."

Ono by ale bylo velmi složité, kdyby se v charitativních centrech měli chovat jako vychovatelé nebo učitelé ve škole. Těžko vysvětlovat dospělým lidem, že pokud chtějí pomoci, měli by se nějak chovat. Je dost těch, kteří si své zvyky vymluvit nenechají. I proto byly o víkendu noclehárny v Praze zaplněné jen z necelých pětaosmdesáti procent.

Alkohol a falešný pocit tepla
Jen od pátku do neděle vyjížděla pražská záchranná služba k jedenácti podchlazeným lidem. "Většinou šlo o lidi bez domova. Svou roli hrál i alkohol, což je u bezdomovců bohužel běžné. Když se člověk napije, má falešný pocit tepla a mnohem rychleji prochladne," vysvětloval mluvčí pražské záchranky Dominik Horn.

Čtyřem z těchto lidí už bohužel nebylo pomoci. Prvním nešťastníkem byl hlídač v Karlíně, druhým bezdomovec na Libeňském mostě. Oba policie našla v pátek, v sobotu se pak statistika rozšířila o dalšího muže bez domova, tentokrát v Dolních Měcholupech. V neděli dopoledne pak umrzl v Kyjích bezdomovec ve spacáku. Je možná, že tato čísla se ještě zvýší. Mrazy by totiž měly ještě několik dní trvat.