Kladeňáci, jak se vám bude letos žít? Služby nepodraží, kromě jediné

Služby se v Kladně nezdraží, kromě jediné
 

Stále kolem sebe slyšíme, kolik všechno stojí a jak se zdražuje. Pravdou je, že některé obce a města rozhodně svým obyvatelům život neusnadňují. Pokud však bydlíte v Kladně, letošní rok pro vás nebude výrazně horší než ten loňský. Více zaplatíte za jednu jedinou položku. 

Důležitou zprávou, která musí zaznít hned v úvodu, je, že vedení Kladna nepřipravuje změnu vyhlášky o místních poplatcích. Znamená to, že za nic, co je v režii města, nezaplatíte ani o korunu víc, než tomu bylo v roce 2016. "Poplatek za komunální odpad zůstává 600 korun za rok a osobu starší 3 let a mladší 70 let. Poplatky za psa se nadále budou pohybovat v rozmezí 120 až 800 korun," vypočítávala mluvčí města Lenka Růžková.

Co se právě psů týká, konečná cena záleží na několika dalších věcech. Například zda jeho majitel pobírá důchod. Když psa chováte v rodinném domě, platíte 120 korun, pokud třeba v bytě v zóně I a II, hradíte osm stovek a tak dále. Poplatek se také zvyšuje podle počtu chovaných psů v jednom domě nebo bytě.

Nepřiplatíte si ani za cestování. "Jízdné v MHD jsme upravovali v září loňského roku, ovšem směrem dolů. Děti, žáci i studenti středních škol jezdí po Kladně za korunu za jízdu, stejně tak senioři. Osoby nad 70 let pak jezdí po městě za korunu měsíčně. Další úpravy aktuálně nepřipravujeme," vysvětlila Růžková. 

V mnoha městech je kamenem úrazu cena vody. Kladno si však i pro letošní rok vyjednalo stejný poplatek, který drží už od roku 2015. Změna se nepřipravuje ani v koeficientu k základu daně z nemovitosti, která je stejná od roku 1999. 

"Jediné zvýšení čeká odběratele tepla od společnosti Tepo a to zhruba 3-3,5 procent. Vzhledem ke stále menšímu odběru tepla se, bohužel, dlouhodobě nedaří plnit limit pro získání lepších cenových bonusů," dodala mluvčí Kladna. Pro obyvatele města tedy spíš dobré zprávy.