Zákaz automatů v Kolíně: Omezení svobody, nebo krok správným směrem?

Herny a sázky, to jde často ruku v ruce s kriminalitou
 

Od začátku roku v Kolíně platí vyhláška, podle které jsou zakázané automaty a jiné sázkové hry. Povoleny zůstaly jen přístroje Tipsport nebo Fortuna. Co na omezení hazardu v Kolíně říkají místní? Uvítají změnu, nebo jim spíše vadí? 

Podle vyhlášky od začátku roku 2017 jsou v Kolíně zakázané hrací výherní automaty a některé další sázkové hry. Vyhlášku schválili zastupitelé už 7. prosince 2015, ale začala platit až letos v lednu. S ní přišel ruku v ruce zákaz provozování výherních hracích automatů v celém městě Kolín.

"Sociopatologické dopady hazardu a aspekty patologického hráčství (gamblerství) jsou natolik závažné, že nelze zajistit veřejný pořádek a práva zajištěná Listinou základních práv a svobod jinak než celoplošným zákazem provozu hazardních zařízení," píše se ve vyhlášce.

Omezení se tedy netýká jen hracích automatů, ale i některých dalších sázkových her. Jsou to zejména hry provozované pomocí zvláštního druhu žetonů a ty, které se odehrávají v hernách, kasinech a na interaktivních videoloterních terminálech. Povoleny zůstávají například Tipsport nebo Fortuna. 

Hrací automaty někteří uvítají, jiným je to jedno
"Se zákazem nesouhlasím, lidé mají právo nakládat si s vlastními penězmi, jak chtějí. A je to hodně nebezpečný precedens. Jsem zvědavý, co nám v rámci konání dobra zakážou příště," vyjádřil se na sociálních sítích jeden z obyvatel Kolína. "Já bych automaty zakázala, jsou to zbytečně vyhozené peníze. U nás byly dvě herny pár metrů od základní školy," namítla jiná diskutující ze stejného města. 

Názory na zákaz hracích automatů jsou tedy diametrálně odlišné. "V čem se liší automaty od alkoholu?" ptá se diskutující. "Troufnu si tvrdit, že víc příjemců si za sociální dávky kupuje alkohol než hraje automaty. Zakážeme prodej alkoholu v celém Kolíně? Ono na alkohol se dají našroubovat všechny argumenty, které zastánci zákazu uvádějí. A ještě bych našel několik dalších a závažnějších, které u automatů nejsou. Víte, v čem je jediný rozdíl? Že alkohol si dopřeje mnohem víc lidí, než kolik si sedne k automatům. A taky jich víc volí," dodal diskutér. 

Názory jsou ale i pozitivní. "Za mě tisíc bodů, vždyť to hrají duševně nemocní lidé," píše diskutující. "Změny vítám, je to dobré rozhodnutí. Pro hráče, kteří chtějí hrát, bych nechala pouze velká kasina. Tam ať si utratí, co chtějí. Ale na malých městech je to zbytečné a myslím si, že kriminalita je tu už tak dost velká," dodává.

Většina "pozitivně smýšlejících" lidí se shoduje, i kdyby měl zákaz od hraní pomoci jen pár jednotlivcům, tak je to úspěch. "Jsem rozhodně pro zrušení a za tento krok radnici tleskám," napsala na sociální sítě jedna z obyvatelek Kolína. Nejmenší skupinou jsou pak ti, kterým je to jedno. Zákon tak evidentně budí emoce. 

Od začátku ledna policie odhalila v Kolíně už dva lidi, kteří neoprávněně provozovali loterii. Ve svojí herně měli umístěné výherní hrací přístroje, které byly v provozu. Policie je tak obvinila ze spáchání přečinu neoprávněné provozování loterie a podobné sázkové hry.

V této provozovně už bylo v říjnu zajištěno sedm funkčních automatů, i přesto do provozovny umístili dalších šest nových strojů. Majitelům takové herny hrozí až tři roky vězení.

Klíčová slova: