Hlášení obecních rozhlasů zřejmě úplně skončí

Hlášení místního rozhlasu patří ke koloritu obcí
 

Obecní rozhlas jako zdroj informací i hudby pomalu, ale jistě na Mělnicku končí. Proč to tak je a bude nám chybět? Jsou služby, které rozhlas nahradí, ale to kouzlo nejspíš úplně zmizí. Je podle vás velká škoda, že už neuslyšíte dechovku a jinou hudbu z obecního rozhlasu?

Máte rádi, když vyjdete ven a z obecního rozhlasu se začnou linout zvuky dechovky? Kdo by to neznal. Jen co vystrčíte nos, už slyšíte: "Až na vrcholky hor, kde slyšíš vítr hrát,
do kraje skalních měst i hnízd i hvězd a zatoulaných stád..."

Chvilka dechové hudby doprovázené šumem z místního rozhlasu patřila k obvyklému koloritu i v Zálezlicích. Jenže už 12 let rozhlas nefunguje. Obec přešla na posílání sms zpráv, u kterých mají i zpětnou vazbu, že lidé sms dostali. Oproti tomu v Chorušicích se pořád hraje, a to každý den. Běžně ovšem posílají i smsky. 

Ochranný svaz autorů
Obce hrají starší hudbu nejen kvůli snaze získat přízeň starších obyvatel měst a obcí, ale také kvůli tomu, že se jim nechce platit za hudbu Ochrannému svazu autorů. Zatím totiž nemuseli platit za hudbu, kdy od smrti autora uplynulo už 70 let. Často však jen nechtějí řešit, jak to s těmi autorskými právy vlastně je, a proto se omezují jen na hlášení zasádních informací.

V každém případě je ale městeček a vesniček, kde si stále užijete trošku nostalgie, stále méně a méně. Pokud se nastolený trend zachová, za pár let budeme v republice bez fukčních obecních rozhlasů. Tragédie? Určitě ne. Ale přeci jen lehká pachuť asi zůstane...

5 nejčastějších songů z rozhlasu

  • Až na vrcholky hor
  • Šly panenky silnici
  • Beskyde
  • Jetelíček u vody
  • Rež rež rež

Klíčová slova: