Už druhá labuť v Praze má ptačí chřipku

Testy potvrdily ptačí chřipku již u druhé labutě v Praze
 

Ptačí chřipka pomalu, ale jistě míří do Prahy. Minulý týden se prokázala ptačí chřipka kmenu H5N8 u labutě nalezené blízko holešovické tržnice, nyní se objevila další nakažená labuť u Střeleckého ostrova. 

V Česku je momentálně šest ohnisek ptačí chřipky. O tom, jak vznikne ohnisko ptačí chřipky a jaká následují opatření, si můžete přečíst zde. Ptačí chřipka se objevila v naší republice po deseti letech, ve Středočeském kraji je zatím jediné ohnisko v Lázních Toušeň východně od Prahy. Nyní se však ptačí chřipka začala objevovat i v hlavním městě.

Začalo to nákazou labutě, která byla nalezena na Vltavě blízko holešovické tržnice. U labutě byla prokázaná ptačí chřipka kmene H5N8, která je v mimořádných případech přenositelná na člověka. Další nakažená labuť se ubjevila u Střeleckého ostrova. "U labutě byla zjištěna patogenní forma ptačí chřipky subtypu H5N8. V těchto případech nakažení labutí jako volného ptactva nepřijímá veterinární správa žádná mimořádná opatření. Majitelé chovů by nicméně měli přijmout některá preventivní opatření," říká mluvčí Státní veterinární správy Petr Pejchal.

Pták nakažený chřipkou trpí dechovými potížemi a umírá do jednoho až dvou dní. Ptačí chřipka se může přenést na domácí ptáky (husy, slepice), kdy kvůli jednomu nakaženému ptákovi vymírají celé chovy. Jakmile se u ptáka vyskytnou neobvyklé projevy, majitel se musí ihned obrátit na Státní veterinární správu. 

V případě, že jsou nakaženi volně žijící ptáci, se tedy ještě k umrcení přistoupit nemusí. Jestliže jsou však nakaženy ptačí chřipkou celé chovy, pak se postupuje tak, že se odebere vzorek pro testování, do 24 hodin proběhne vyhodnocení. Pokud jsou výsledky pozitivní, Státní veterinární správa vyzve majitele k usmrcení zvířat. To se provádí humánní injekční metodou u malých chovů nebo vpuštěním plynu v případě velkochovu, podrobnosti najdete zde.