Nejlepší recepty pro zahřátí. Sevírujeme vám celé menu

Nebojte se tučnějších jídel, v zimě vás ohřejí
 

V mrazivém počasí bychom si mohli dovolit upravit jídelníček. Jsou jídla a suroviny, do kterých byste to neřekli, a přesto mají hřejivý účinek. Jídla můžete průběžně doplnit o různé dobroty. Nebo si rovnou dejte celé menu, které vás zahřeje.

Mezi koření, které umí zahřát, patří jednoznačně zázvor, hřebíček, skořice, curry a chilli. Jenže jsou i druhy zeleniny, které mají podobný efekt. Ohřevně působí růžičková kapusta, brokolice nebo brambory.

V chladnějším počasí si můžeme dovolit tučnější jídlo, protože náš energetický výdej je daleko vyšší. Spotřebováváme totiž energii na ohřátí svého těla. V chladném počasí proto nastává vhodný čas na tučné, sladké a jindy nezdravé pokrmy. Nebojte se okořenit si je něčím pikantním.

  • Polévka

Ke klasickému kuřecímu vývaru přidejte zázvor a chilli papričku a kuřecí prsa. Do vývaru přihoďte plátky mrkve, řapíkatý celer, česnek, bílou část jarní cibulky. Nezapomeňte ani na nudličky, které vývar zahustí. Se zeleninou vařte asi 15 minut. Na závěr roztrhejte kuřecí prsíčka, nachystejte je do misek a přelijte vývarem. Ozdobit polévku můžete pažitkou. 

  • Hlavní jídlo 

Možná vám připadá, že grilované maso je otázkou letních měsíců. Jenže právě v zimě vám za něj tělo poděkuje daleko více. Do koření přidejte dost pepře, chilli a uvidíte, že si pochutnáte. Jako přílohu je nejlepší zvolit dušenou nebo také pečenou zeleninu. Nejvíce se ohřejete u pečené brokolice nebo na másle orestované růžičkové kapusty. Nebojte se zkusmo nakrátet zázvor na malé kousky a přihodit k zelenině. Zázvor trochu zesládne, ale jeho zázračné a ohřevné účinky zůstávají stejné. 

  • Dezert 

Výbornou sladkou tečkou bude orientální sladká rýže. Uvaříte si ji tak, že místo vody do jasmínové rýže přidáte mléko. Do hrnce přijde ještě pytlíček s kořením. Dejte do něj hřebíček, skořici a badyán. Dodá kaši vůni a chuť. Nakonec přidejte ještě kokosové mléko a na kousky nakrájené datle. Osladit můžete medem nebo datlovým sirupem.