Luxusní a levné podnájmy: Kde se objevují a jak nespadnout do pasti?

Zobrazit fotogalerii (7)
 

Hledáte levný podnájem za příznivou cenu? Dejte si pozor na lákavě vypadající inzeráty za podezřele nízké ceny, které se vyskytují na Sreality. S podvodnými inzeráty zde sice bojují, přesto se ale každý den objevují nové a nové. I přes veškerou snahu podvodníci běžné lidi okradou o velké peníze. 

Naprosto výborně vypadající byty. Velké, prostorné, skvělé a nové vybavení. Luxusní fotky postelí, skříní, vybavených kuchyní a nechybí dokonce ani myčka. A co cena? Většinou od 6 200 korun za jeden nájem i s poplatky. Někde pak 8 000 korun včetně poplatků.

Možná se vám to bude zdát podezřelé. Pomyslíte si ale, že podvodný inzerát by se na tuto stránku nedostal. A tak pošlete někam e-mail nebo zkoušíte zavolat. V lepším případě nikdo neodpoví, v horším případě po vás bude chtít fiktivní pronajímatel (nebo i fiktivní realitka) kauci a peníze za tři nájmy předem. A předem na účet.

"Problematice podezřelých inzerátů se věnujeme na Sreality velmi intenzivně. V okamžiku, kdy se lidé s podobným inzerátem setkají, vždy vyzýváme k tomu, aby jej bezprostředně nahlásili prostřednictvím tlačítka "nahlásit inzerát". To je dostupné u každé nabídky na našich serverech, ať už jde o Sreality.cz, Sauto.cz nebo Sbazar.cz. Kolegové z oddělení podpory se jim věnují přednostně," vysvětluje PR specialistka Sreality Táňa Lálová.

První signály, že jde o podvodný inzerát
Kromě výborných profesionálních fotografií a podezřele nízkého nájmu bývá byt ve skvěle dostupné lokalitě v Praze. Zvláštní bývají samotné kontaktní údaje, které by vás měly upozornit, že něco není v pořádku. Telefonní číslo bývá ve formátu 111 111 111 nebo 001 001 800 a podobně.

Nebývá tedy ve formátu standardního mobilního čísla nebo čísla na pevnou linku. Podezřelá jsou i jména realitek, realitních makléřů nebo majitelů. Většinou neobsahují fotku a když ano, může být falešná. Takové pseudo realitky mají klidně i více inzerátů, třeba dvacet, aby vypadaly důvěryhodněji.

Nikdy peníze neposílejte předem! Takto probíhá útok: 
"Jde o cílené phishingové útoky, které využívají metod sociálního inženýrství. Jsou využívané k dosažení konkrétního cíle u konkrétní oběti. V těchto případech jde o získání hesla konkrétní osoby či o útok na firmu a její data. Na jejich základě útočníci lákají oběti na takzvané výhodné nabídky," uvádí PR specialistka Sreality.

Útoky míří hlavně na subjekty věnující se inzerci, jako jsou realitní kanceláře, autobazary a podobně. Cílem je získat reálné nabídky a jejich prostřednictvím tak kontaktovat budoucí oběti. Přínos pro útočníky je jasný: Nemusí se zdržovat tvorbou inzerátů, které by vydávali za skutečné, namísto toho je rovnou zneužijí.

"V okamžiku, kdy se napadenému podaří získat ukradený profil zpátky, obyčejná změna hesla už nemusí stačit. Útočníci totiž mění i takzvané záchranné nebo alternativní kontakty. Proto vedle nastavení nového hesla doporučujeme také kontrolu a změnu těchto údajů, popřípadě jejich ověření u zprostředkovatele inzerce. Samozřejmostí je velmi kvalitní čeština a věrné kopírování konkrétního inzerenta – například realitní kanceláře, které člověk na první pohled nemá důvod nevěřit," dodává Táňa Lálová.

Jak poznáte opravdový (důvěryhodný) inzerát?

  • URL adresa inzerátu je správná
  • Inzerující komunikuje osobně a je dostupný (fyzická prohlídka bytu, reaguje na telefonní kontakt)
  • Nevyžaduje peníze předem – například zaslání „zálohy“ na byt bez předchozí osobní prohlídky bytu a podpisu smlouvy
  • Čeština a správná skladba slov v textu
  • Cena – super výhodné nabídky bez osobní komunikace neexistují


Jak se bránit útokům?

  • Neotevírat nedůvěryhodné e-maily/jejich přílohy
  • Heslo je stejně cenné jako například klíče od domu
  • Nepoužívat jedno heslo na všechno
  • Při podezření z útoku změnit nejen heslo, ale také alternativní kontaktní údaje sloužící k ověření identity
  • V okamžiku, kdy si nejste jisti, obraťte se na poskytovatele (inzertního serveru/e-mailu/služby)

Jak tedy v dnešní době můžete věřit tomu, že inzerát není podvodný? Musíte se spoléhat jen na vlastní rozum. Luxusní byty za extrémně nízkou cenu nejsou reálné. Většinou nájem s luxusním vybavením odpovídá mnohonásobně vyšší ceně, než je uváděno. Nebuďte naivní ve svých očekáváních od realitních kanceláří. Jakmile jednou někam peníze pošlete, už vám je nikdo nevrátí.