Chcete ze sebe dělat teroristy a střílet? Můžete, nic se vám nestane

Prý šlo jen o hru...
 

Chcete se převléknout za přílušníky takzvaného Islámského státu, vyrazit do ulic, řvát, střílet do vzduchu a děsit lidi? Můžete, není to trestné. Přesně tak totiž dnes rozhodl soud ohledně iniciativy Martina Konvičky Islám v ČR nechceme, jejíž stoupenci loni v létě vyvolali paniku na Staroměstském náměstí v Praze. 

Česká republika je zvláštní stát. Lépe řečeno některé zákony naší krásné vlasti jsou nastavené poněkud zvláštně. Může se vám totiž stát, že když si například uděláte nepovolený táborák a opečete buřty, zaplatíte tučnou pokutu. Nebo si trošku přihnete a sousedovi rozbijete okénko u auta. To si můžete jít dokonce sednout, pokud budete mít velkou smůlu a přidají se další okolnosti. 

Po dnešku je však jisté, že si můžete vzít makety zbraní, převléknout se za teroristu a vyrazit do ulic. Při té příležitosti klidně střílejte do vzduchu, provolávejte nenávistná hesla a šiřte kolem sebe paniku. Chcete "okupovat" Prahu, sehrát si nějakou tu scénku a zahnat vyděšené turisty i náhodné kolemjdoucí? Jděte na to, trestný čin to nebude!

Když na konci loňského srpna vjel Martin Konvička a další příznivci jeho Iniciativy na Staroměstské náměstí, byl z toho pořádný poprask nejen u nás. Pro smích jsme byli po celém světě přesto, že policie po chvíli zasáhla a happening s názvem Okupanti obsazují Prahu rozehnala. Mimochodem šlo o povolenou akci, schválili ji úředníci hlavního města. I když reálně asi netušili, co podepisují. 

Přesto se dalo očekávat, že budou padat tresty. Šlo totiž reálně o životy. Sami "okupanti" měli velkou kliku, že poblíž nebyl nikdo ozbrojený a nezačal se domnělému ataku bránit. Těžko by se někdo mohl divit, kdyby pár Konvičkových chlapců zastřelil, jejich vystoupení bylo velmi uvěřitelné. Soud však rozhodl, že nešlo o šíření poplašené zprávy. Takže maximálně přestupek a možná nějaká ta pokuta. 

Co na to říct? Asi jen to, že u nás projde v podstatě cokoli. Nemá smysl domýšlet, co se mohlo na Staromáku stát. Pravdou je, že ve finále se nestalo vůbec nic. Jde spíš o princip a hlavně ne úplně vhodný precedens do budoucna. Jak to tu bude vypadat, když se nejrůznější skupiny začnou převlékat za kdovíco a budou se věnovat svým duchaplným "hrám"?