Čáslavská nemocnice získá vybavení za miliony

 

Čáslavská nemocnice získala 55 milionů na nové přístroje. Díky tomu bude moci nemocnice 41 stávajících přístrojů vyměnit za nové. Na podzim tohoto roku se dočká nemocnice i dalších změn, například zbourání některých budov a lepší parkovací podmínky pro návštěvníky nemocnice.

Čáslavské nemocnici se podařilo získat 55milionovou dotaci na obměnu tamějších přístrojů. Ty nemocnice rozhodně potřebuje. Dojde k obměně 41 přístrojů, všechny by se měly obměnit do konce roku 2018. Už v půlce února si začnou vybírat. "Vyhlásíme výběrové řízení, čímž získáme širokou nabídku přístrojů. Z nich si pak vybereme ty, které potřebujeme," dodává ředitel nemocnice v Čáslavi Martin Novák. 

Nemocnice nebude podle slov ředitele vyhlašovat výběrové řízení pro každý jednotlivý přístroj, ale nakoupí přístroje v rámci skupin. Každá skupina obsahuje přístroje pro některé oddělení nebo odvětví. Jednou ze skupin jsou třeba ultrazvukové přístroje, které potřebují vyměnit na několika odděleních. Jinou skupinou je vybavení operačních sálů. Přístroje by se měly začít v nemocnici objevovat ještě během roku 2017, kommpletní výměna všech přístrojů bude snad hotová do konce roku 2018. 

Kromě nových přístrojů projde nemocnice z přidělené dotace i modernizací. Na podzim 2017 by se měly zbourat některé již nevyužité a nefunkční budovy nemocnice. Na místě zbouraných budov zřejmě vyroste nové parkoviště. 

Dotace souvisí s "návaznou" péčí

Dotaci se podařilo čáslavské nemocnici získat od Ministerstva pro místní rozvoj v rámci systému návazné péče. Ta je výhodná hlavně pro nemocného, který, když potřebuje v čáslavské nemocnici odbornější vyšetření, je automaticky převezen do partnerské nemocnice. Po vyšetření je zase převen zpět do čáslavské nemocnice. Jde vlastně o širší spolupráci nemocnic základního typu a nemocnic větších, které mají vlastní specializovaná centra.