Osud koupaliště v Otvovicích je ve hvězdách. Chybí desítky milionů

 

Možnost, že se obyvatelé Otvovic v létě vykoupou, je prakticky nulová. Lépe řečeno, že budou mít k dispozici lepší podmínky, než na které byli dosud zvyklí. Obci se sice podařilo vykoupit důležité pozemky, které znamenají možnost rekonstrukce areálu. Na tu však nejsou peníze. 

Jen před pár dny se vedení obce Otvovice podařilo získat parcelu číslo 957/5. Plán je takový, že se využije na odkanalizování do Zákolanského potoka, což je jeden ze zásadních kroků k modernizaci místního koupaliště. Jde o pozemek, přes který jde současný výpustní kanál z vodní nádrže na sportovišti a kde má být podle platného stavebního povolení postaven nový výpustní kanál," potvrdil starosta Otvovic Josef Purkrt.

Jenomže nějaká zásadní revitalizace je zatím v nedohlednu. Jde o to, že koupaliště je zapsáno jako vodní nádrž s koupáním na vlastní nebezpečí. Navíc ani nespadá do kategorie, kdy by se na něj dalo žádat o dotace. Úprava současného areálu tak probíhá z vlastních zdrojů po malých krůčcích.

Aby se však stalo něco zásadního, bylo by potřeba odhadem až čtyřicet milionů korun. "O dotace na kanalizaci chceme žádat z vypisované dotace na ministerstvu zemědělství. Dotace na vodní nádrže (bývalé koupaliště) však nejsou žádné vhodné. Takže zatím udržujeme z našich prostředků," vysvětlil starosta.

Investici v řádech desítek milionu si obec najednou samozřejmě nemůže dovolit. Zatím se tedy na neurčito odkládá i případné řešení odkanalizování. "Jak a kdy ke stavbě skutečně dojde, zatím není jisté. Souvisí to s otázkou rekonstrukce vodní nádrže," dodal Josef Purkrt k osudu koupaliště. 

Neznamená to však, že by se v létě neotevřelo. Areál je totiž vítaným cílem nejen místních. Je zde možné zahrát si volejbal nebo tenis, k dispozici je i restaurace. Pro Otvovice by bylo nejlepším řešením, kdyby se našel štědrý sponzor, který by vzal rekonstrukci pod svá křídla. Tak jako se to nedávno povedlo s místním kulturním domem, který koupila zpěvačka Lucie Bílá, rodačka z Otvovic.