Letošní zima je extrémně drahá. Utratily se už stovky milionů

Odklízení sněhu vyšlo pěkně draho!
 

Letošní tuhá zima se silničářům prodražila. Jen za odklízení sněhu a ledu ze silnic Středočeského kraje zaplatili více než 220 milionů korun. Je to více než za celou minulou zimu. Středočeský kraj to v má v odklízení nejnáročnější ze všech krajů. Proč?

Celem 2 389 kilometrů silnic druhé třídy a 5 966 kilometrů silnic třetí třídy má na starosti Středočeský kraj, respektive silničáři z kraje. Kilometry a kilometry zasněžených a ledem potažených silnic Středočeského kraje se neuklízí zadarmo. Letošní zima byla obzvláště náročná. 

Nejdražší byl leden, v listopadu a prosinci totiž činily náklady jen zhruba 68 milionů korun. V lednu stouply na dalších 150 milionů korun. Opravdová zima, jakou byla a je ta letošní, tady nebyla za posledních 77 let! "Jenže čím víc sněhu, tím víc nákladů na boj se sněhem a ledem," popisuje silničář František Rychlý. "Letos toho bylo hodně, ale to nevadí, je prostě víc práce a to je dobře. Jenže člověk vidí i dost nehod a někdy jsou opravdu ošklivé," dodává zkušený silničář. 

Je jasné, že letošní zima půjde celkově hodně přes 326 milionů korun. Rapidně totiž stoupla spotřeba posypového materiálu. "Dosud jsme na udržení sjízdnosti silnic použili zhruba 40 tisíc tun inertního materiálu a víc než 60 tisíc tun chemického posypu," sčítá materiál ředitel Krajské správy a údržby silnic Středočeského kraje Zdeněk Dvořák. 

Co dál? Opravy!
Tuhá zima vždy zanechá stopy na silnicích, a tak na jaře přijdou na řadu opravy silnic a lepení děr. Zatím je na opravy středočeských silnic po zimě vyčleněno asi 300 milionů korun s příslibem dalších 120 milionů korun. Na řadu přijdou i opravy dosud zanedbávaných mostů.