Přemnožení divočáci útočí na lidi i psy. Praha jich začne víc odstřelovat

Divočáci jsou přemnoženi, na okrajích Prahy útočí na lidi
 

V některých okrajových částech Prahy mají lidé problém s přemnoženými divokými prasaty. Divočáci útočí nejenom na lidi, ale také na psy. Kdyby se do toho připletlo ještě malé dítě, tragédie by byla na světě. Hlavní město Praha chce problém vyřešit vyšším odstřelováním nebezpečných divočáků.

Problémy s přemnoženými divočáky jsou hlavně na Praze 14, v Horních a Dolních Počernicích a Běchovicích. S útoky prasat je problém především v lesoparku Čihadla a parku U Čeňku nedaleko Černého Mostu. Navíc divoká prasata nenapadají jen lidi, ale útočí také na psy. Na dalším postupu, jak vzniklou situaci řešit, se domlouvali zástupci dotčených radnic s primátorkou Adrianou Krnáčovou a s Lesy hlavního města Praha. 

"Naše setkání bylo rozhodně podnětné a máme konkrétní výsledky, ty se postupně začnou realizovat. Bohužel ale neočekávám, že by se záležitost, která byla roky zanadbávaná, vyřešila okamžitě," konstatoval starosta Běchovic Ondřej Martan.

Prvním krokem, jak se proti přemnoženým divočákům bránit, je vysekat některé křoviny nebo výrazněji vyznačit, kde začínají honební pozemky, aby lidé věděli, kde se mohou s prasaty častěji setkat. Radnice Prahy 14 přišla s nápadem, že by umístila takzvané pachové ohradníky. V nich je odpuzovací látka založená na lidském potu. Prasata by tak mohla odpuzovat. To ale odborníci nedoporučili s tím, že divoká prasata žijící ve městech už jsou na lidský pach zvyklá a ohradník by byl neúčinný.