Vyrobte si luxusní čočkovou polévku s kokosovým mlékem

Čočková polévka s kokosovým mlékem
  |  

Čočka je zdravá luštěnina bohatá na bílkoviny, kyselinu listovou a železo. Připravte si skvělou polévku z čočky a kokosového mléka. Zahřeje, zasytí a má jemnou vynikající chuť. 

Připravte si čočkovou polévku s kokosovým mlékem. Čočka obsahuje víc než polovinu doporučené denní dávky bílkovin, vitamíny B1 a B6, dvojnásobek denní dávky kyseliny listové a velké množství železa. Čočka má dokonce víc železa než maso či vejce. Kromě železa obsahuje i složky, které se podílejí na tvorbě erytrocytů (červených krvinek).

Molekuly glukózy se uvolňují z čočky pomalu, takže čočka nevyvolává hladinu cukru v krvi. Proto je vhodná i pro diabetiky. Užitečná je i vláknina, ta  váže žlučové kyseliny ve střevech, tím zlepšuje trávení. 

Budete potřebovat: 

  • Červená čočka 250 g
  • Mrkev žlutá 2 ks
  • Cibule 1 ks
  • Česnek 1 stroužek
  • Zázvor 30 g
  • Olivový olej 2 lžíce
  • Kari žlutá pasta 3 lžíce
  • Zeleninový vývar 400 ml
  • Kokosové mléko 400 ml
  • Sůl  
  • Pepř mletý  
  • Citronová šťáva  
  • Koriandr na dokončení  

Postup: 

Čočku propláchněte. Mrkev nakrájejte na kostičky, cibuli s česnekem nasekejte najemno, zázvor nastrouhejte. Vše opékejte na rozehřátém oleji, dokud nevznikne soté. Přidejte kari, krátce promíchejte a vlijte trochu vývaru a kokosové mléko.

Přiveďte k varu, přisypte čočku a duste asi 15 minut pod pokličkou. Podle potřeby nařeďte vývarem a pár minut provařte. Dochuťte solí, pepřem a citronovou šťávou. Podávejte v miskách, posypané kari a lístky koriandru.

Speciální TIP: Pastu můžete nejprve zahřát na pánvi a spojit s trochou oleje nebo kokosového mléka, pak přidat k ostatním surovinám.


To nejzajímavější do Vašeho e-mailu

Přihlášení k odběru newsletteru