Na Barrandov se vrátí stánky, konečně se spustí legální trhy

 

Poté, co radnice Prahy 5 ukončila v prosinci 2016 provoz nelegálních trhů na Barrandově, připravuje na Tilleho náměstí návrat trhů nových, tentokrát již legálních. Místní se většinou těší, byla to pro ně nejen oblíbená kratochvíle, ale také zdroj kvalitních potravin.

V prosinci 2016 obdrželo vedení Prahy 5 stížnosti obyvatel na prodej nekvalitních potravin, respektive závadných potravin, na trzích na Barrandově. Radnice zde proto okamžitě a v rámci svých pravomocí provedla za asistence policie kontrolu a zjistila, že trhy byly provozovány v rozporu se zákony a vyhláškami a že k jejich provozu neexistuje žádné povolení. 

Provoz nelegálních trhů proto nechala okamžitě ukončit. "Nemohli jsme tolerovat provoz trhů, které nejsou v souladu s právními předpisy. Trhy jsme ani nezakázali – městská část nemůže zakázat něco, co nikdy nebylo povoleno," přibližuje tehdejší situaci zástupce starosty Martin Slabý a dodává: "Nicméně jsme si vědomi, že obyvatelé Barrandova trhy potřebují. Podnikáme proto kroky, které povedou k jejich obnovení. Ovšem už s řádným provozem."

Radnice proto jedná s Technickou správou komunikací hlavního města Prahy, která je správcem pozemku, aby na Tilleho náměstí mohlo být prozatím umístěno alespoň pár stánků. Ty by měly být v provozu od 1. dubna, vždy v době od úterý do pátku.

Zároveň městská část čeká na svěření pozemku do správy od magistrátu s tím, že po svěření pozemku chce vypsat výběrové řízení na provozovatele trhů. Až pak se sem oblíbená akce vrátí plnohodnotně.