Znovuotevření Veigertovského domu vyšlo na 102 milionů. Stojí to za to?

Konečně se podařilo Veigertovský dům opět otevřít
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Dlouhých třicet let čekali obyvatelé Kolína na znovuotevření jejich skvostu. Vyplatilo se. Před dvěma týdny opět začal aktivně existovat Veigertovský dům. Realizace znovuotevření byla ovšem velmi nákladná, stála 102 milionů. Do čeho peníze šly?

Pracovalo se na tom léta. Mnozí lidé už snad ani nevěřili tomu, že se Veigertovský dům ještě někde otevře. Město ale odvedlo kus poctivé práce a před pár dny opravdu došlo ke slavnostnímu přestřižení pásky, kterého se ujala hejtmanka Středočeského kraje Jaroslava Pokorná Jermanová.

Chybět nemohl ani starosta města Vít Rakušan nebo ředitel Regionálního muzea v Kolíně Vladimír Rišlink. Právě to je muž, který má lví podíl na tom, že je Veigertovský dům znovu otevřen pro veřejnost.

Jaká byla cesta ke znovuotevření?

Byla především velmi dlouhá. Trvala prakticky celých třicet let a památka byla celou tu dobu uzavřená. "Prvotně bylo potřeba vyřešit restituce. Především odkoupení jedné dvanáctiny domu, kterou vlastnil právě restituent. To se táhlo od roku 1990. Pak už to bylo o něco jednodušší. Vypracoval se projekt a začalo se stavět," vysvětlil Jindřich Záhorka z Regionálního muzea v Kolíně.

Financování projektu probíhalo z dotace Evropské unie, kterou město na rekonstrukci dostalo. Celkem se muselo investovat okolo 102 milionů korun. Ukázalo se, že to byly smysluplně vynaložené prostředky nejen pro město, ale hlavně pro jeho obyvatele.

Dům byl založen v polovině 13. století. Prvním majitelem byl v letech 1494 - 1499 Jakub Krčín st. z Jelčan. V první třetině 18. století ho měl Pavel Samuelis a došlo k barokní přestavbě. V letech 1757 - 1858 patřil zámožné rodině Veigertově. Do dnešní podoby byl přestavěn v roce 1863 nákladem obchodníka Josefa Turnaua. 

Kdo všechno se už přišel podívat?

Výhodou tohoto skvostu je bezesporu fakt, že láká prakticky všechny věkové skupiny. "Spousta starších lidí si pamatuje, jak sem chodili jako děti, protože dům fungoval až někdy do konce osmdesátých let. Mladší ročníky se zase chtějí podívat, jak se utratilo 102 milionů korun," usmíval se Záhorka. 

A kde hledat největší hodnotu celého domu? Bezesporu v celkové konstrukci. Až do výšky druhého patra je totiž pozdně gotického nebo renesančního rázu. Jedná se o opravdu monumentální stavbu velikosti mětského paláce.