Kladenské školy soutěžily o nejlepší webovky. Jak to dopadlo?

 

Škola hrou, zábavné vyučování nebo třeba nejrůznější soutěže. Prostě vzbudit v žácích pocit, že nemusí jen biflovat vzorečky nebo vyjmenovaná slova. Cesta, kterou se vydali i v Kladně - už počtvrté se místní školy mohly utkat o nejlepší webové stránky. 

Soutěž "www škola Kladno" se stala velmi populární. Hodnotící komise vybírala vítěze ve třech soutěžních kategoriích: základní školy, mateřské školy a webové prezentace třídy základní školy. Vítězem první kategorie se stala Základní škola a Mateřská škola Kladno, Zd. Petříka 1756, vítězem druhé kategorie Mateřská škola Kladno, Vrapická 474. Cenu za nejlepší prezentaci třídy základní školy si odnesla také Základní škola a Mateřská škola Kladno, Zd. Petříka 1756. 

Komise hodnotila především snadnou přístupnost k nejčastěji hledaným informacím, hodnotila inovativnost, užití nových trendů v oblasti web designu a rozsah aktuálních a užitečných informací pro žáky, jejich rodiče i širokou uživatelskou veřejnost. Nejvíce ocenila responzivní webové stránky, tedy ty, které dokáží optimalizovat zobrazení pro nejrůznější druhy zařízení – od mobilních telefonů až po klasické počítače. 

Jednoduchý přístup k informacím

Komise velmi kladně kvitovala aplikace podložené prací samotných žáků, ať už to byly školní časopisy, video reportáže, ukázky výtvarných prací, hudební ukázky práce pěveckých sborů nebo diskusní fóra. Rodičům poskytují kladenské školy například e-žákovské knížky, seznamy předepsaných učebnic, on-line vyučování jako pomůcku pro dlouhodobě nepřítomné žáky nebo internetovou školu. Díky ní mají rodiče přehled o prospěchu žáka, jeho docházce i rozvrhu hodin.

Dnešní společnost se bez elektronicky získaných informací již neobejde, o tom není sporu. "Je důležité, aby právě školy držely krok s moderními standardy a nabízely rodičům častější informování o dění ve škole, než jen prostřednictvím třídních schůzek. Vybrat tři nejlepší webové prezentace je nesmírně těžké rozhodování, o tom svědčí i dvě zvláštní ceny pro školy, které sice nedosáhly met nejvyšších, ale ocenění si zasloužily," usmíval se náměstek kladenského primátora a předseda poroty Přemysl Mužík.   

Do 14. ročníku soutěže se do hlavní kategorie přihlásilo čtrnáct kladenských základních škol. Vítěz, Základní škola a Mateřská škola Kladno, Zd. Petříka 1756, si odnesl první cenu - interaktivní projektor. Do nově vytvořené kategorie samostatných mateřských škol se přihlásilo dvanáct účastníků. Děti z vítězné mateřinky ve Vrapické ulici získaly interaktivní projektor, multimediální Ppočítač a stavebnici LEGO.  

Porota udělila také zvláštní cenu Základní a Mateřské škole Kladno, Vodárenská 2115, za nový design webových stránek a originální prvek ve formě školní hymny. Stejnou cenu obdržela i Základní a Mateřská škola Kladno, Velvarská 1206. Zde se porotci rozhodli ocenit moderní design webových stránek a jejich přehlednou strukturu.

V kategorii webové prezentace třídy základní školy porotci udělili dokonce dvě první ceny. Poukaz na školní výlet dle výběru dětí si odnesly ředitelky Základní a Mateřské školy Kladno, Zd. Petříka 1756 a Základní a Mateřské školy Kladno, Ukrajinská 2447. "Všem školám přeji mnoho úspěchů, samozřejmě nejen na poli elektronické komunikace, a těším se, co si pro nás připraví na jubilejní patnáctý ročník soutěže," uzavřel náměstek Mužík.