Osobnosti Středočeského kraje, které znáte ze školy

Opera Čert a Káča, nebo příběh Slavnosti sněženek. Ani jedno by nevzniklo bez osobností ze Středočeského kraje.
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Možná to ani netušíte, ale Středočeský kraj je úrodný na talentované osobnosti. O některých je notoricky známé, odkud pocházejí, ale jiné vás možná překvapí. Tak zavzpomínejte: O kom jste se učili na střední škole ze Středočeského kraje?

Středočeský kraj je nečekaně bohatý na spisovatele, dramatiky a hudební umělce. Připomeňte si některé z nich včetně jejich děl, která byste měli znát už ze školy. Jména jako Josef Kajetán Tyl, Antonín Dvořák nebo Jiří Orten se prostě zapomenout jen tak nedají.

Josef Kajetán Tyl - rodák z Kutné Hory

Josef Kajetán Tyl byl byl českým dramatikem, režisérem, hercem, překladatelem, ale také spisovatelem a novinářem. Vedl redakci časopisu Jindy a nyní, kterou po čase přejmenoval na Květy české, načež název zjednodušil na Květy. Vydával i časopis Vlastimil, redigoval Pražského posla a podílel se na založení Kajetánského divadla. Jeho dílem se táhnou témata poctivosti, skromnosti a pokory, díky tomu jsou jeho díla hodna pozornosti i dnešního diváka. Mezi jeho nejznámější díla patří jednoznačně: Strakonický dudák aneb Hody divých žen, Jiříkovo vidění a Paličova dcera. 

Antonín Dvořák z Nelahozevsi

Antonín Leopold Dvořák patří mezi nejslavnější hudební skladatele nejen v Čechách, ale i na celém světě. Je hlavním světovým představitelem klasicko-romantické syntézy. Už v 16 letech odešel z Nelahozevsi za studiem do Prahy na varhanickou školu. Zároveň hrál na violu v orchestru Prozatímního divadla pod vedením Bedřicha Smetany. Dvořákovu Novosvětskou nebo Requiem asi netřeba představovat. Stejně tak všichni známe stále aktuální a hrané opery, jako je Čert a Káča nebo Rusalka. 

Bohumil Hrabal - adoptovaný syn Polné u Nymburka

Ačkoliv se Bohumil Hrabal narodil v Brně, dětství prožil v Polné a Nymburku, kde také vystudoval místní reálku. (Narodil se jako nemanželský a později byl adoptován správcem pivovaru v Nymburku.) Bohumil Hrabal je jeden z nejvýznamnějších českých spisovatelů 20. století. Studoval, pracoval, až nakonec skončil v kladenských ocelárnách, kde utrpěl těžký úraz. Notoricky jsou známá jeho díla inspirovaná mimo jiné i Polnou a Nymburkem. Hrabal je autorem světově oceňovaných příběhů, jako jsou: Ostře sledované vlaky, Postřižiny, Slavnosti sněženek nebo Obsluhoval jsem anglického krále.

 

Vím... (Jiří Orten) 

Vím, kdosi přijít má.
Světlo anebo tma.
Za lásky zrezivělý západ
budu snad moci tiše chápat
a odpouštěti krutým svým.
Bolí to, když se uzdravím.
Bolí to, když se neuzdravím.
Jsem ponížený tam, kde slavím.
Jsem ztracen v říši ztracených.
Krvácím v sobě, žiji v nich.

Jen skrze trýzeň k míru dojít,
neopíti se, neopojit,
čekat, kde nikdo nečeká,
na jediného člověka,
jenž ještě přijít má
se světlem, v němž je tma.

 

František Drtikol - buddhistický fotograf z Příbrami

František Drtikol není možná notoricky známou postavou Středočeského kraje, avšak pozornost si zaslouží. Jde o rodáka z Příbrami, který velmi brzo objevil lásku k fotorafiím. Což byl v letech 1918 až 1935 vcelku neobvyklý koníček. Věnoval se i grafice a překladatelství. Je řazen k nejúspěšnějším českým klasikům fotografie aktu všech dob. Navíc byla tato osobnost známá svou duchovní praxí východních učení, především buddhismu. Proto je označován za patriarchu českého buddhismu. 

Jiří Orten, původem z Kutné Hory

Vlastním jménem Jiří Ohrenstein byl český básník. Pro svou básnickou činnost si zvolil pseudonym Jiří Orten. Debutoval v Mladé kultuře a Haló novinách. Rozchod s dívkou, k níž se cele upnul, poznamenal zbytek jeho života. Zemřel mladý, a to vě věku 22 let. Na památku Jiřího Ortena se od roku 1993 koná v Kutné Hoře festival Ortenova Kutná Hora. S ním je spojená i stejnojmenná literární soutěž pro mladé autory poezie do 30 let.