Kralupská policie před 150 lety a dnes. Kam zmizela úcta, respekt i peníze?

Takhle vypadala městská policie před 150 lety!
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Jaká byla práce strážníků dřív a jaká je to fuška dnes? Perspektivou 150 let se podívejte na proměny této profese v Kralupech nad Vltavou. Co všechno se může změnit? Opravdu hodně! Tím hlavním je asi fakt, že dříve prestižní zaměstnání je teď spíš pro ostudu. 

Přeneste se s námi do doby před 150 lety, kdy byla založena policie v Kralupech nad Vltavou. Šlo sice o tvrdé časy, ale tato práce byla poctivá a něco znamenala. 

Tehdejší povinnosti městských strážníků

Rozhodně neřešili dopravní přestupky, protože žádná auta ještě nebyla! Samozřejmě ani nechytali sprejery. Jejich povinností bylo především chránit majetek, a to jak obecní, tak soukromý. Dalším úkolem bylo udžování veřejného pořádku.

Jaké praktické úkoly museli plnit?  

  • Zabraňování potulce - v podstatě to znamenalo boj s bezdomovectvím, avšak v méně kultivované formě, než jak je tomu dnes. 
  • Prevence a řešení krádeží - ovšem nezabývali se krádežemi platebních karet, spíš šlo o koně, jídlo a další věci.  
  • Zásahy proti žebrotě a rvačkám byly daleko častější, než je tomu dnes. 
  • Kontrola pivního krejcaru v hostincích - byla to obdoba dnešního DPH, čili potvrzení o zaplacení daně městskému úřadu.
  • Kontrola dodržování uzavírací hodiny hostinců - dnes by se tato povinnost dala srovnat s udržováním nočního klidu.
Kralupská policie funguje už od roku 1867, kdy díky nové železnici stoupl počet obyvatel. Nejdříve město najalo jednoho strážníka, pak přibyl další. Oba sloužili věrně a dlouho. Kdo by také opoustěl dobře placené perspektivní místo, na kterém se těšil úctě všech obyvatel? V době největšího rozmachu města měly Kralupy 8 strážníků! Dnes mají Kralupy 18 strážníků a ještě další 4 inteznivně shání. Přesto, že jich je 18, denně jsou v ulicích jen 3 až 4 hlídkující.

Respekt a peníze

Strážníci plnili mnoho povinností, ale také měli u obyvatel velký respekt. Byli to zralí muži důstojného chování i vzhledu. Občané v nich viděli představitele spravedlnosti, práva a moci a chovali se k nim uctivě. Přitom požadavky nebyly na strážníky tak tvrdé, jaké jsou dnes! Nutná byla bezúhonnost, tělesné a duševní zdraví a věk do 35 let.

Ovšem tím hlavní bylo, aby měli muži zákona správně klenuté nohy. S plochými chodidly nemohl službu dělat nikdo, protože to znamenalo dvanáct hodin pěší kontroly své části města. Naštěstí pracovali jen každý druhý den, takže měli čas na odpočinek. Za to všechno si vysloužili tehdy luxusní částku - roční služné 732 korun. 

"Dnes už nikdo ploché nohy moc neřeší, ale zdravotní prohlídky máme a samozřejmě také fyzické testy," vysvětluje Lukáš Šloser, zástupce ředitele Městské policie Kralupy nad Vltavou. "Testy máme stejné jako běžná policie a navíc v Kralupech je ještě plavání, protože máme řeku."  

Požadavky větší, za což dnes městští strážníci berou od 20 do 30 tisíc korun. To je ve srovnání s průměrným českým platem dost málo. A i ve srovnání s částkou, kterou brali kdysi jejich kolegové, je to velký rozdíl. Za 732 korun ročně se dala uživit manželka a dvě děti a vést si docela dobrý a důstojný život. Něco podobného je v současnosti naprosto nemyslitelné.

Navíc strážník, to byl Pan Někdo. Respekt spolu s úctou jsou však pryč. Nejspíše po tom, co jsme si za komunismu začali policii spojovat s Veřejnou bezpečností, buzerací a bonzováním. "Myslím, že prestiž se úplně ztratila. Lidé to berou jako represi, vadí jim pokuty a vůbec nevidí všechnu tu práci, kterou děláme," uzavírá Lukáš Šloser.