Počasí o Velikonocích: Se sluncem nepočítejte, připravte se na sníh

Pamatujete si na Štědrý den? Tak to bude v podstatě stejné
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Kdo se v pondělí ráno probudil a podíval se z okna, hned se mu do nového pracovního týdne lépe vstávalo. Radost, že teploty nad dvacítku vydrží o nadcházejících svátcích, je však zbytečná. Velikonoce budou sychravé a spíš než sluneční paprsky nás trefí nějaká ta sněhová vločka. 

Velikonoční svátky pěkné počasí nepřinesou. Bohužel. Kdo si pamatuje poslední Štedrý den, tak to bude zhruba podobné. Tedy déšť, studený vítr, na horách sníh a teploty kolem desítky. Studená fronta přijde už v úterý a v podstatě vyvrcholí příští týden v pondělí. Kdo se namlsal místy i třiadvaceti stupni, tak bude dost zklamán. 

Žádná velká hitparáda

Druhý pracovní den tohoto týdne přinese dramatickou změnu. Trička vyměníme za nepromokavé bundy a slunečníky za deštníky, případně péřovky, pokud budete na horách. Sice nás ještě čeká až třináct stupňů, ale vzhledem k silnému severnímu větru však pocitová teplota bude o takové čtyři stupínky nižší. Ve vyšších polohách už začne sněžit. 

To "pravé" začne ve středu. Ráno kolem nuly, odpoledne se rtuť teploměru dostane maximálně na osm až dvanáct stupňů. Vše opět doprovázeno studeným větrem. Další ochlazení přijde ve čtvrtek spolu s tlakovou níží z Islandu. Objeví se přízemní mrazíky a teploty ještě oproti středě ještě o jeden až dva stupně klesnou. V pátek a sobotu se ráz počasí prakticky nezmění jen s tím, že na horách se přidá vydatnější sněžení. 

Kdo si chce užít lyžovačku o Velikonocích, má jedinečnou šanci. Se změnou se totiž nedá počítat ani v neděli a v pondělí. V nížinách déšť, na horách srážky sněhové nebo smíšené a teploty ne výše než na desítce na celém území. Pro koledníky z toho plyne jedna velká výhoda. Prostě bude nutné se ohřát panáčkem něčeho ostřejšího.