Kouřim bojuje o dotaci: Získá ji, nebo bude Santiniho kaple dál chátrat?

Santiniho kaple by mohla být opět přístupnou
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Krásná barokní kaple v Kouřimi je v současnosti ve špatném stavu a rekonstrukci potřebuje velmi nutně a nejlépe ihned. Město se do ní chce pustit, ovšem chybí mu peníze. Kolik bude na opravu třeba a jaké jsou vůbec možnosti?

Město Kouřim se může pyšnit jednou z atrakcí, která bývala hodně oblíbená. Dnes je ovšem Santiniho kaple atraktivní pouze zvenčí, její stav v rámci interiéru je totiž opravdu žalostný a nutně potřebuje opravu. 

Kaple je zevnitř opravdu ve velmi špatném stavu a kdyby to bylo možné, začalo by město na opravě pracovat okamžitě. Momentálně je ale vše ve fázi projektu a snahy získat dotaci. "Budeme usilovat o získání příspěvku ve výši 700 tisíc korun, celkové výdaje by se pak měly vyšplhat na zhruba 1,1 milionu korun," sdělila nám starostka města Zuzana Čiháková. 

Plán B zatím neexistuje

Jelikož dotaci získá pouze zlomek projektů a obecně fond pro podobné opravy není vysoký, určitě je vždy potřeba mít plán B a nějaké řešení v zásobě. "Zatím jsme o žádném dalším plánu nepřemýšleli. Aktuálně čekáme, zda vyjde dotace, a pokud se tak nestane, nejspíše o ní budeme žádat znovu v následujícím roce," uvedla starostka.

Veřejnost má zatím smůlu 

Kaple je v rámci exteriéru opravdu krásnou stavbou a doslova láká k tomu, aby si člověk udělal chviličku a prohlédl si ji i uvnitř. To bohužel v současné době není možné. "V minulosti byla kaple přístupná komukoliv, nikdo ji nehlídal a bohužel se poničila. Momentálně je vzhledem ke svému stavu zamčená a nepřístupná," vysvětlila Čiháková. 

Autorství kaple je stále otázkou. Ta byla vystavěná v letech 1724-1727 a připisována Janu Blažeji Santinimu. Díky této tradici se nese i tento název. Kaple ovšem byla postavena až po jeho smrti a právě Santini se podle posledních výzkumů na stavbě samotné prakticky nepodílel. 

Rekonstrukce by ji mohla znovu otevřít

Nemožnost návštěvy kaple je pouze důsledkem faktu, že je poničená. V budoucnosti určitě nebude problém se znovuotevřením, ovšem musí se opravit. "Pokud by došlo k opravě, tak určitě nemáme problém ji znovu zpřístupnit veřejnosti. Dokonce jsme měli i menší projektík s nedalekou školou, že bychom v kapli vystavovali galerii nejpovedenější tvorby dětí," dodala Zuzana Čiháková. 

Opravovat se bude i Zubatého palác

Zrovna v tomto případě celý proces vedení Prahy 5 trval daleko déle, než se čekalo. Dokonce to i vypadalo, že radnice nechá raději Zubatého palác spadnut, že aby do něj investovala, jelikož stav památky byl opravdu žalostný. Nakonec se ale ukázalo, že byl problém na straně památkářů. Narazilo se totiž na historická sgrafita a to se s nimi muselo dlouze konzultovat.