Dva investoři, dva různé projekty. Kostelec řeší, co s bývalou nemocnicí

Tak co nakonec v tomto areálu bude?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Je to jako noční můra. Areál bývalého zemského zdravotnického zařízení je strašákem nejen pro Kostelec nad Černými lesy, ale možná i další obce, které mají podobné nevyužívané prostory. Co tady má vzniknout? Bude to pro obyvatele přínos, nebo naopak zátěž? 

Vedení Kostelce nad Černými lesy zřejmě už brzy spadne ze srdce obrovský kámen. Najít kupce pro objekt bývalé krajské nemocnice by byl splněným snem. A vše vypadá dobře, vzniknout by měla poliklinika, byty a dokonce i dům pro seniory. Momentálně se totiž dokončuje přesné znění kupní smlouvy, k dispozici by měla být brzy jak zastupitelům, tak i investorovi.

Ten bude mít prostor na to, aby vše probral se svými právníky a vznesl případné námitky. Takže vyhráno samozřejmě ještě zdaleka není. Tím spíš, že město smlouvu připravovalo dlouhé tři měsíce, takže nyní ani nemůže spěchat na protistranu.

Klíč při výběru vhodného kandidáta (celkem byli dva) byl celkem prostý. Šlo hlavně o to, jak moc rozsáhlá bude jeho nabídka. Vybraný investor podmínku splnil. Chce využít nejen hlavní budovu, ale také kotelnu a prostory předního parku.

Zájem má také o bývalý autopark a zahradnictví. K tomu všemu je zde příjemný bonus, protože chce celý projekt realizovat pouze ze svých vlastních zdrojů. 

Je tu i plán B, který by ocenila i radnice

Pokud nedojde ke shodě mezi městem a investorem, je stále ve hře i druhý zájemce. Ten chce pouze menší část areálu, nicméně chce ho využít ke vzniku poúrazové nemocnice. Právě tento plán je přitom v očích radních více atraktivní. 

"Sice to na mně nezáleží, ale já bych tam měl raději nemocnici," zamyslel se místostarosta Kostelce Jan Černý. Podobně se vyjádřil i starosta Jiří Kahoun. "Stavbu si pamatuji ještě funkční z dob mého mládí. Pravdou ale je, že jsem tenkrát v Kostelci moc času netrávil. Každopádně i já bych rád na místě opět nemocnici." 

Areál bývalé nemocnice a plicní léčebny se rozkládá v jihovýchodním okraji Kostelce nad Černými lesy. V chodu byla od 27. února 1901. V roce 1921 přešla do zemské správy. Město je vlastníkem areálu od roku 2004. 

Objekt se město snaží prodat už delší dobu. "V minulosti nám byl boužel předán ve vybydleném a zbídačeném stavu," popsal Kahoun současný stav. Uvidíme, zda se tedy prodej podaří konečně zrealizovat. Několikrát bylo město blízko, ovšem nikdy nedošlo k naprosté shodě s potenciálním investorem. 

Volnou budovu mají i v Kutné Hoře

Jedná se o bývalou budovu základní školy v ulici Na Náměti, kterou město prosadilo jako kulturní památku. Nyní se čeká především na to, zda se podaří získat dotaci na projekt rekonstrukce. Z budovy by totiž měla vyrůst zcela nová moderní knihovna. Pokud se neuspěje v rámci žádosti o dotaci, pak se objekt pravděpodobně bude nabízet k prodeji, případně se opraví.