Nejhorší nymburská ulice dostane nový kabát: Co se stane s lipovou alejí?

Nymburk chce udělat ze staré ulice novou
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Lipová alej kolem silnice ke hřbitovu se v Nymburce alespoň dočasně stává minulostí. Staré stromy musí vzhledem k blížící se rekonstrukci pryč. Kdy vše odstartuje a jaká bude nová podoba ulice?

Obyvatelé Nymburka v posledních dnech smutně sledují pracovníky technických služeb s motorovkami v ruce, jak kácí jejich oblíbené lípy v aleji v ulici ke hřbitovu. Není to ale nějaký nedomyšlený krok a snaha o to zbavit město zeleně, ale naopak součást projektu rekonstrukce celé ulice. 

"Dlouhých dvacet let je Lipová ulice jednou z nejhorších ve městě. Rekonstrukce je nevyhnutelná. A když už, tak kompletně. Rekonstruovat se bude nejen silnice, ale i chodníky," potvrdil starosta města Pavel Fojtík.

Ulice bude vypadat jinak

Jelikož je Lipová jednou z hlavních nymburských ulic, zaslouží si, aby byla opět v odpovídajícím stavu. "Chceme, aby dostala zcela novou podobu, takový kabátek. Součástí toho všeho je i pořezání nevyhovující stromů a následná výsadba nových. Samozřejmě se bude jednat o lípy," uklidnil starosta obyvatele.

Stromy by musely pryč i v případě, že by se oprava ulice nekonala. "Jejich stav a stáří je nevyhovující. Máme na to samozřejmě posudek. V případě silnějšího větru mohou ohrožovat na životech, hrozí jejich vylomení či úplný pád," vysvětlil Fojtík.

Kdy se začne rekonstruovat?

Kácení je pouze předzvěst celého "procesu", který už je na spadnutí a měl by odstartovat během několika týdnů. "Momentálně probíhá výběrové řízení, ze kterého se za čtrnáct dní dozvíme, jaká firma se o vše postará. Pak už startu nic bránit nebude," upřesnil starosta. 

Na rekonstrukci ulice peníze jsou, na sídliště ovšem Nymburk stále nemá. Jeho postupná revitalizace na šestý pokus totiž nedostala dotaci. Žádost sice byla bezchybná, ovšem sešlo se příliš mnoho kvalitních projektů. Město tak musí projekt zastavit.

Jelikož se na rekonstrukci budou podílet i vodovody a kanalizace, které se chystají položit nové řady, tak se bude finacovat ze dvou zdrojů. "Jedna částka půjde z městských peněz, druhá pak od VaK Nymburk," dodal Pavel Fojtík. 

Celková částka, která bude v projektu využita, by se měla pohybovat okolo osmnácti až dvaceti milionů korun.

Pracují i v Kolíně

A právě tam je s dopravou, především pak v centru, velký problém. Sešlo se totiž více projektů dohromady a ve špičce se těžko projíždí. Mnozí dokonce cestu autem raději vzdali a raději využívají jiných způsobů. Největší problémy přinášejí práce na Ovčárecké ulici.