Příbram chce větší bezpečnost školek, vstup jen na otisky prstů

Žáci by měli být ve větším bezpečí
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Bezpečnost nadevše! Kontrolovat každého rodiče a eliminovat tak případného útočníka, nebo to nechat na moderních technologiích? Příbram ve svých mateřských školkách vyzkouší novinku. Osvědčí se? A proč nemůže být zavedena i na "základkách"? 

Je to jen pár měsíců, kdy do školky ve Frýdku-Místku pronikl muž a pobodal svoji bývalou partnerku, která právě vyzvedávala dítě. Zaútočil na ni s takovou zuřivostí, že zlomil čepel svého nože. V zahraničí je takových příkladů mnohem více a prakticky neustále se řeší, jak nejen mateřinky, ale i školy více zabezpečit. 

Nikdo nepovolaný se tam nedostane

Nové technologie k tomu přímo vybízejí. Není v lidských silách vidět všechno a zabránit tak hrozícím nepříjemnostem. Nikdy nevíte, komu "rupne v kouli" a začne se chovat jako blázen. V Příbrami tak začali testovat zabezpečení mateřských škol pomocí biometrických prvků. Rodiče se tak tak u dveří "prokáží" vlastním prstem, čtečky snímají jejich otisky. Pro učitele je to samozřejmě mnohem pohodlnější, odpadla jim povinnost kontrolovat každého zvlášť. 

Novinka zatím funguje ve školkách v ulicích Jana Drdy a Školní a v alternativní mateřské škole. Během měsíce budou čtečky osazeny také ve školce Klubíčko. Pokud se systém osvědčí, rozšíří se do dalších zařízení. "V tuto chvíli jsou náklady zhruba 300 tisíc korun. Ale tady nejde koukat jen na peníze, bezpečnost je důležitější," má jasno místostarosta Příbrami Václav Švenda. 

Všechno je přitom velmi jednoduché. Rodič přiloží prst ke čtečce a dveře se otevřou. Vstup je tak logicky umožněn pouze lidem, kteří jsou předem prověřeni. Otisk, jehož sejmutí trvá asi pět minut, se neukládá jako fotka, ale jako množina bodů, kterou nelze zpětně v otisk zrekonstruovat. Podle radnice tak tento údaj nelze zneužít.

Informace o dětech

Nespornou výhodou je také fakt, že systém může podat informace rodičům formou e-mailu nebo textové zprávy o příchodu či odchodu jejich dítěte v doprovodu jiné, pověřené osoby, která se identifikuje při vstupu do školního zařízení. Děti navíc nejsou ve třídách rušeny opakovanou zvukovou signalizací domovního telefonu či zvonku. Našlo se sice pár rodičů, kteří s novým systémem nejsou spokojeni. Těm se vystavý unikátní čipový klíč. 

Dalo by se předpokládat, že Příbram něco podobného zavede i pro základní školy. O něčem podobném se však neuvažuje. "Tam by se samozřejmě měli dostávat i studenti. U dětí je to složité v tom, že se jim otisk vyvíjí. Uvidíme, jak to bude fungovat ve školkách," použil logický argument Švenda.