Jak to chtějí dokázat? Nevzhledná Pražská ulice se má stát vstupní bránou města

Současný vzhled a následně budoucí vzhled Pražské ulice
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Momentálně patří k nejhorším v celém městě, ovšem do budoucna by měla dostat zcela nový kabát. Kolín nebude šetřit a chystá se štědře zainvestovat. Jaký se očekává výsledek a co to přinese obyvatelům?

V rámci rekonstrukce Pražské ulice by se mělo pracovat na silnicích, chodnících, ale také zeleni nebo cykloinfrastruktuře. Mělo by se dostat i na stavbu mobiliáře a vyřešení problému s nedostatkem parkovacích míst. 

"Při výběru podoby Pražské ulice se postupovalo formou architektonické soutěže. Vybíralo se z více než deseti návrhů. Kolín si jistě zaslouží, aby ulice byla reprezentativní a důstojnou vstupní branou do města," má jasno mluvčí místní radnice Iva Blümelová. 

Kdy se bude opravovat?

Po úspěšném ukončení soutěže budou nyní následovat další kroky. Prvním bude vyhlášení veřejné soutěže na zhotovitele. Pokud vše proběhne hladce a nebudou žádná odvolání, práce by měly začít ještě letos na podzim. 

Kdo v architektonické soutěži vyhrál?
Výtězný návrh "kvalitativně a komplexně" převýšil ostatní návrahy a je z dílny architektů Josefa Hlavatého a Lenky Hlavaté z Prahy. Druhé místo obsadil návrh pražské společnosti MCA ateliér a třetí skončila poděbradská společnost STAMAT. 

Startovat se bude na Modrém bodě a systematicky pokračovat směrem do centra města. Samotný finiš pak proběhne na vyústění náměstí Republiky. Radnice doufá, že první významná fáze bude hotova ještě během tento rok. 

Jak proběhne financování?

Kolín v poslední době dokázal, jak se dá účelně využívat potenciál dotací. Očekávalo se tedy, že i v tomto případě bude finacování právě touto formou. Bohužel na rekonstrukci Pražské město o takovou injekci žádat nemůže.

"Momentálně není vypsaný vhodný dotační titul, ze kterého by Kolín mohl žádat. Předpokládáme, že financování bude čistě na městu. Pokud by se ovšem dotační titul, ze kterého by se mohla přestavba zaplatit, nakonec našel, pak toho samozřejmě rádi využijeme," dodala s úsměvem Blümelová. 

Původně se počítalo s tím, že by kompletní práce měly původně vyjít na nějakých 10 milionů. Architektonická soutěž měla "strop" 15 milionů, ovšem reálná cena je podle starosty města Víta Rakušana zhruba okolo 13 milionů korun. Na této částce by se tedy mělo zhruba skončit.  

Podobným způsobem Kolín plánuje postupovat i v rámci revitalizace Komenského parku. Tam se momentálně stále sbírají dotazníky od obyvatel, kteří si mají sami rozhodnout, jaká bude nová podoba "jejich" parku.