Oprava nemocnice v Kladně se zase odkládá. Jak to souvisí s Davidem Rathem?

Nemocnice disponuje kvalitní porodnicí
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Rekonstrukce měla být už dávno hotová, místo toho se ještě vůbec nezačalo. Osud kladenské nemocnice je jako život hrobaře. Všichni ho potřebují, jeho práci však nikdo nechce dělat. Doufejme, že nemocnice nepohřbí veškeré naděje pacientů. V čem je ale vlastně problém? 

Některé středočeské nemocnice provozované krajem jsou na tom velmi bídně. Dluhy v řádech desítek milionů, provoz se dotuje ve velkém a v chodu se udržují s vypětím všech sil. Jenomže měšec s penězi není nafukovací a oslíčka, který by se otřásl a vysypal ze sebe nějaké to euro nebo alespoň korunu, na hejtmanství kupodivu nemají. 

Všechno musí být jinak

Je tedy potřeba hledat jiné cesty, jak udělat nemocnice efektivnější, aby si na sebe pokud možno vydělaly. Situace je podobná v Benešově, Kolíně, Příbrami, Mladé Boleslavi a samozřejmě i v Kladně. Právě zde se už dlouho těší, že oblastní zařízení dostane nový kabát, který potřebuje jako sůl. Podle původních plánů už mělo být dokonce hotovo. Realita je však diametrálně odlišná. 

Oprava se dříve odložila i proto, že bývalý hejtman David Rath čelil podezření, že se domluvil s exředitelkou nemocnice Kateřinou Kottovou a zakázku chtěli "přiklepnout" Konstruktivě Brno. 

Místo přestřihávání pásky a bouchání šampaňského v nově zrekonstruovaném pavilonu se veškeré opravy odložily už několikrát. A teď je to tady znovu. "Ano, s projektanty jsme zasedli k jednomu stolu. Výsledkem má být vylepšení organizační péče a ekonomičtější provoz. Stávající projekt by naopak nemocnici zatížil ještě vyššími provozními náklady," má jasno náměstek pro zdravotnictví Martin Kupka. 

Jaký má být ideální stav?

Nejspíš se tak řídil heslem, že když jsou všichni odborníci zajedno, je na místě opatrnost. Nechal tedy projekt znovu posoudit a zjištění nebylo nijak potěšující. S prací by se tak mohlo začít nejdřív na konci letošního roku. Je samozřejmě logické, že kraj chce investici ve výši zhruba 300 milionů, která by měla jít z dotací Státního fondu životního prostředí, pohlídat. Tím spíš, že nebýt krajské injekce 95 milionů na navýšení základního jmění ústavu, kdo ví, jak by to s ním dopadlo. Závazky nemocnice už jsou totiž téměř 310 milionů korun. 

V budoucnu by se to mělo změnit, alespoň tak si to Martin Kupka plánuje. Podle něj by provoz krajských nemocnic pokryly výhradně jen výnosy ze zdravotního pojištění. "Momentálně financování krajského zdravotnictví pokulhává přinejmenším v úhradách a celkově je nedostatečné. V základní sazbě je daleko za fakultními nemocnicemi. Propast nesmí být tak obrovská." Je to určitě krásná myšlenka stejně jako fakt, že to bude běh na hodně dlouhou trať. Přitom není vůbec jisté, jestli se to dá zvládnout v horizontu nejbližších let.