Centrum pro bezdomovce: Místní jsou proti, město hrozí sankcemi

Příbramská radnice stále čelí nevoli obyvatel města, centrum prostě chtějí jinde
Zobrazit fotogalerii (3)
 

My je pod okny nechceme, vezměte si je k sobě domů! I tak vypadají vzkazy některých obyvatel Příbrami místní radnici. Lidé projekt ve stávající podobě nechtějí. Jsou jejich obavy oprávněné a proč vedení města hrozí obřími pokutami? 

Celé je to jako začarovaný kruh. O tom, že místa pro sociálně slabé zkrátka vznikat musí, snad nemůže být sporu. Všichni jsme zajedno. Jenže někteří z nás jen do té doby, než se nás to začne bezprostředně týkat. Když takové zařízení stojí někde hezky daleko, je to v pořádku. Jakmile nám začne růst doslova před okny, je to problém a vyrážíme do boje. 

Na jednu stranu se takový postoj dá pochopit. Nicméně je třeba si uvědomit, že někde se prostě stavět musí. Podobný problém teď řeší v Příbrami, kde se buduje nízkoprahové denní centrum pro bezdomovce. Radnice vybrala areál bývalé výtopny v ulici Československé armády, který se vedení města jevil jako ideální. 

Petice a stížnosti

Obyvatelé v okolí však okamžitě začali psát protestní petice s tím, že před svými domy nic takového nechtějí. "Stačí, že nám sem bezďáci chodí žebrat! Teď by sem chodili cíleně, slézalo by se to tu z širokého okolí! Ať si je vezme domů starosta, když chce nezištně pomáhat," rozčiloval se například Pavel Zahradníček s tím, že není proti sociálním službám jako takovým.

Stavět by se podle něj mělo někde mimo centrum města. "Jsme jedna z nejhustěji zabydlených částí Příbrami. Tak nám to šoupnou pod nos. Nikdo tam nepřemýšlí. Hlavně, že mají odškrtnuto." Město však s kritikou nesouhlasí. Už dříve tvrdilo, že lepší a vhodnější pozemek zkrátka najít nelze. Stížnosti obyvatel dokonce řešil krajský úřad, všechny námitky však zamítl.

Je tu však další problém. Stavba má být hotová nejpozději 1. června. Termín je však ohrožen. Firma Staler, která zakázku získala, totiž nabrala skluz hlavně kvůli delší zimě. "Vychází to pro ně dost šibeničně. Vypadá to, že budou bojovat nejen o dny, ale i hodiny," myslí si starosta Příbrami Jindřich Vařeka. Pokud by firma datum předání nedodržela, město po ní může chtít 15 tisíc korun za každý den zpoždění. A tyto sankce se prý uplatní v plné výši.