Podivná hra o Ameriku: Projekty, na které nejsou peníze, i tajemný investor

 

Mělnické náměstí Karla IV. se změní. To je jediná jistota. Ale jak se to provede, kdo to zaplatí a proč jsou kolem toho neustálé tahanice a nejasnosti? Proč město údajně jedná s investorem, který by zde chtěl bourat a stavět, ale zároveň vyhlašuje referendum? 

Mlhy jako v bájném Avalonu se rozprostírají nad hranatou socialistikou budovou zvanou Amerika, která je pevně zakořeněna na mělnickém náměstí Karla IV. Jenže žádný král Artuš sem nepřijede, aby ji srazil silou svého meče. Pomohlo by to. Konečně by byl klid a neřešilo by se, čí zájmy jsou za tím, že kolos stále stojí. Řešení situace je totiž i dnes ve hvězdách přesto, že už se před několika měsíci rozhodlo o definitivním stržení budovy. 

Město počítá s referendem

Dnes Amerika nejenže vesele stojí, ale dokonce se uvažuje o tom, že na svém místě zůstane! Starosta Ctirad Mikeš nyní potvrdil, že nechá rozhodnout obyvatele v referendu. Je to jen alibismus nebo neschopnost vzít na sebe zodpovědnost? "Chceme znát názor místních, o stržení Ameriky proto rozhodnou lidé v referendu při podzimních volbách do Sněmovny." To bude platné, pokud v něm bude hlasovat alespoň 35 % oprávněných voličů. 

Město si vypracovalo krásný plán, co udělá po zbourání Ameriky. Pak však zjistilo, že na projekt nemá peníze, a vše se vrátilo do roviny dohadů a uvažování, co teda bude dál. Co třeba nejprve přemýšlet a pak teprve konat?

Pokud obyvatelé odhlasují zbourání, které se ve městě řeší už téměř třicet let, bude tak konečně moci začít revitalizace náměstí. Jenže proč je referendum ve hře tak najednou? Starosta tvrdí, že důvodem je fakt, že žádná z politických stran v zastupitelstvu neměla toto řešení ve volebním programu. Takže to zkrátka nikdo neprosazoval a v podstatě ani neřešil.  

Všichni se prý snažili situaci vyřešit, ale nikdy nenašli úplnou shodu. Takže to teď zkrátka hodí na lidi a starejte se. "Problémem je, že se jedná o nedostavěnou budovu, která svým posláním nedokázala naplnit ekonomické podmínky pro úspěšné podnikání v této části města," upozornil ještě Mikeš. Ano, logicky. Když někomu nabídnete hnusnou polorozpadající se budovu, určitě se do ní pohrne, aby tam dělal nějaký svůj byznys. 

Nepříliš hezká stavba má hned několik přezdívek: Amerika, Hold nebo Teherán.

Hledá se investor...nebo už je?

A pak je tu ještě jedna zajímavost. Radnice hledá investora, s jedním už prý dokonce jedná. "Zatím se poznáváme, investor uvažuje u návratnosti investice," tvrdí starosta. Podle našich informací však žádný investor neexistuje. Alespoň ne v takové fázi, která by stála za reálnou úvahu.  

Co vlastně takového investora čeká? Měl by nechat původní budovu zbourat, přičemž se jen cena demolice ohaduje na 10 milionů korun. Pak by měl postavit plánované nové multifunkční bytové a prodejní resorty. Cílem přitom je, aby se lidé vrátili zpět do historického centra, které mezitím stále upadá a vylidňuje se. A ještě jedna podivnost se zde vznáší. 

To opravdu nepřijde nikomu zvláštní, že se údajně jedná s investory a zároveň se vypisuje referendum? Vždyť přeci není vůbec jasné, zda nějaká firma vůbec dostane šanci svůj případný plán realizovat. Představte si tedy modelovou situaci, kdy město sežene skvělého investora, který bude ochotný všechno zaplatit a postavit návrh od architektů. Přípravy se rozběhnou, jenže po podzimním referendu mu řeknou: "Dopadlo to jinak, sorry jako."

"Město Mělník nepodepíše, ani nerozhodne o bourání a nebude mít smlouvu s potenciálním investorem do doby, dokud nebude jasné, jak referendum dopadlo," ujišťuje starosta. Takže je to vlastně jen na bázi jedna paní povídala. O investorovi nikdo oficiálně mluvit nechce, o jeho existenci se můžeme jen domnívat. Zároveň se chystá referendum, které v podstatě každému, kdo by chtěl jednat, říká "bacha, tady se toho může stát ještě hodně. Ruce a hlavně peníze pryč..."

Argumenty pro a proti

Na různých facebookových diskuzích i v diskuzích pod články místních periodik je vidět, že jde o téma nanejvýš citilivé, na které má každý svůj názor. Zdá se, že většina lidí je pro zbourání, ale může jít jen o diskuzí zkreslený pohled. Jaké argumenty padají od zastánců a odpůrců bourání? 

  • PRO 

​Bouráním se navrátí městu původnější ráz 

Zmizí ošklivost na tváři města

Zmizí konečně hrozné pozůstatky komunismu

Konečně se vrátí život do centra

Je to ruina, která si nezaslouží opravu

Město se dostane do hezčí budoucnosti a modernity

  • PROTI

​Bude to drahé a je potřeba investovat jinam - například do periferie a do kanalizačních sítí 

Za 100-150 let bude i tento typ architktury cenný, jen si to zatím neumíme představit

Spadne to samo

Nechme tam volný prostor pro parkoviště a pak uvidíme, co dál

Jak šel čas a co dělalo město?

Město postupně v rámci dotačních programů zrekonstruovalo centrální historickou část města náměstí Míru a přilehlé ulice. Náměstí Karla IV. tak zůstalo nakonec. Politické reprezentace se ve městě nedokázaly ani za řadu let dohodnout, jak postupovat dál, a proto se v mezičase téměř veškeré obchodní aktivity přesunuly do ulice Bezručova.  

Názory se různí i na vyhlášení referenda. Například Jaroslav Hořejší z Mělníka nedávno publikoval na sociálních sítích názor na bourání i na referendum. Zamýšlí se třeba i nad tím, zda má být v tomto případě rozhodovací moc svěřena do rukou lidem. Protože ne každý je správným vizionářem a vůle většiny v dlouhodobém pohledu nemusí znamenat nejlepší krok pro náměstí. Sám se pak přiklání ke zbourání Ameriky.

Cesta do stavu, v jakém je návrh náměstí teď, vedla přes architektonickou soutěž a sociologický výzkum. Město se tak snažilo zjistit, co lidem na náměstí chybí a jak by si vše představovali. Nakonec se odborná porota rozhodla pro návrh, který počítal se zbouráním Ameriky. Na místo přitom měly být vráceny městské domy vycházející z historické stopy původních objektů.

"Měly tam stát domy, kde by se bydlelo, navržený byl i víceúčelový sál pro 380 sedících návštěvníků s restaurací," potvrdil místostarosta Milan Schweigstill. Návrh navíc zklidňuje dopravu v centru města a je doplněn o zeleň a příjemný mobiliář. Návrh společnosti CITY Upgrade, s. r. o., byl projednáván s nově vzniklým osvětovým a okrašlovacím spolkem P. U. N. K., který se stal městu partnerem v diskuzích.

"Všechny připomínky k návrhu měly být zpracovány a vyhodnoceny a upravený návrh by měl být představen veřejnosti," vysvětlil Schweigstill. Město tedy nechalo vypracovat potřebnou dokumentaci. Jenže zjistilo, že na realizaci zmiňovaných městských domů nemá finance a že bude potřeba najít únosné provizorní řešení, které by nebylo příliš drahé, ale zároveň by poskytlo dostatek času na našetření na velkou investici. Tak vznikl současný návrh a celá fraška pokračuje dál.