Netradiční rozhledna: Proč Bohdanka tak láká turisty?

Navštivte rozhlednu a pod ní si pujčte kolo!
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Je voňavá, roztomilá a fakt hodně vysoká. Nejde o žádné exotické zvířátko, ale o nejvyšší rozhlednu vyrobenou pouze z kulatého dřeva u nás. Pokud se nebojíte schodů, do obce Bohdaneč na Kutnohorsku prostě musíte vyrazit.

Uvažujete o tom, co podniknout o víkendu? Určitě navštivte netradiční rozhlednu, která ročně přilák8 až osm tisíc návštěvníků. Vůbec vás nepřekvapí, že "Bohdanka" je pro turisty tak lákavým cílem. Nejenže je sama o sobě unikátní, ale okolní příroda doslova vybízí k výletům a romantickým procházkám.

Pro technické nadšence   Výška rozhledny: 52,2 m   Výška horní vyhlídky: 42 m     Počet schodů: 216             Výška paty rozhledny: 498 metrů nad mořem 
Použité kulatiny: 160,0 m3

"Jsme s ní velmi spokojeni, výletníci si ji oblíbili. Mohou se zde i najíst, k dispozici máme bufet," usmíval se starosta obce Jaromír Juna.

Zájem tisíců turistů si chválí i místní podnikatelé, protože turisté se projdou po obci, mají hlad, žízeň a chtějí se ubytovat. Často tak navštíví třeba palírnu s prodejnou, kde si mohou koupit něco k pití, ale třeba i med od místních včelařů.

"Postavit takovou padesát metrů vysokou rozhlednu nebyla brnkačka. Nikdo to nechtěl projektovat, protože zkrátka chyběly zkušenosti. Hranaté dřevo, na rozdíl od kulatého, totiž umožňuje lépe spojovat jednotlivé kusy," vysvětlil starosta. 

Nové rozhledy

Pokud milujete výšky, můžete navštívit i další rozhledny ve Středočeském kraji. A jestli si myslíte, že už jste vystoupali na všechny, vězte, že nové stále přibývají. Tohle jsou ty nejnovější "kousky": 

  • Vrch Kaňk u Kutné Hory
  • Na Březáku kousek od Lbosína na Benešovsku
  • Drtinova rozhledna u Chotilska na Příbramsku
  • Máminka kousek od Hudic na Berounsku
  • Babka u Zruče nad Sázavou na Kutnohorsku