Kolínská aplikace je terno. Už ji chtějí i v Praze

Kolínu se zase něco povedlo
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Čím dál více dokonalejší je aplikace "Kolín v mobilu". Máte pocit, že se bez ní v dnešní době jednoduše neobejdete. Čím je tak dokonalá, kdo ji vlastně vymyslel a proč po ní touží už i v hlavním městě?

 

Kolín rekonstruuje, inovuje a přináší prakticky denně nějaké novinky. Někdy je ale vůbec nejlepší, když se život povede nějak zjednodušit, protože v dnešní době není snadné vlastně vůbec nic.

Kolínské radnici se to povedlo formou aplikace “Kolín v mobilu”, která se rok od roku vyvíjí a v dohledné době dosáhne dalšího významného upgradu. Nejprve si ale připomeňme, kdo se vlastně zasloužil o to, že je vůbec možnost si ji do smartphonů stáhnout.

Aplikace funguje již čtvrtým rokem

S nápadem přišel současný starosta Vít Rakušan. Oficiálně byla představena 3. prosince 2013. Nyní platí, že si ji aplikaci stáhne 10 -15 lidí. Na základě její úspěšnosti si již podobnou zadaly k vytvoření i další města nebo některé části Prahy. Jsou na ni vynikající reference, což v diskusích potvrzují sami uživatelé.

Během prvního "tuningu" v roce 2014 došlo k implentaci funkce přenosu událostí do nativního kalendáře, díky čemuž už se vám nestane, že zapomenete přijít na nějakou akci. V roce 2015 se město rozhodlo, že bude aplikace dostupná i uživatelům platforem WindowsPhone. 

Aplikaci Kolín v mobilu momentálně využívá více než 3 500 uživatelů platformy Android, takřka 1 000 uživatelů systému iOS a dalších 500 s WindowsPhone. 

Od minulého roku pak poskytuje aktuální přehled kulturních, sportovních a společenských akcí konaných ve městě. Velmi užitečné bylo také přidání jízdních řádů, průběh jednotlivých linek, přehled parkovišť, parkovacích zón a také popis a kontaktní údaje městského úřadu.

Nejzajímavějším prvkem je bezesporu dodání projektu Bezpečný Kolín. Návštěvníci díky tomu mají možnost sledovat nejnovější zprávy z města, které jsou navíc automaticky aktualizovány. 

Letošní převratné změny

A nyní se dostáváme k tomu, co se s aplikací letos stalo a bude dále dít. Nejnovější jsou informace týkající se Smartparkingu. "V rámci této funkce se všichni dozvědí, jaká je právě obsazenost parkoviště na Karlově námestí nebo u nemocnice, kde se zobrazuje počet aktuálních míst i celkový počet míst," sdělila Gabriela Malá z oddělení marketingu a propagace města.

Město připravuje další upgrade aplikace ve spolupráci se společností ARRIVA, Telmax a Ethernal. K jeho úspěšnému dokončení by mělo dojít ještě v letošním roce, ideálně pak do konce června.

Nově budou do aplikace přidány také dynamické jízdní řády, což je skvělá vychytávka především pro všechny, kteří využijí hromadnou dopravu. "Stávající aplikace nabízí pouze statické jízdní řády, a to chceme změnit a nabídnout cestujícím mnohem lepší informovanost," potvrdil místostarosta Tomáš Růžička. 

"Pokud se nám podaří zvládnout všechny technické překážky, tak se cestující díky aplikaci dozví, zda autobus konkrétní linky a spoje přijede na konkretní zastávku včas, nebo zda má zpoždění a jak velké. Aplikace bude skvělou pomocí v době dopravního nepohodlí, při uzavírkách nebo v rámci nehod či technických závad autobusů."

Dynamické jízdní řády mají pomoci také školákům, kteří chytré telefony využívají takřka bez výjimky. Získají tak cenné informace při cestě na vyučování, na kroužky nebo naopak domů.