Slaný pramen se konečně opraví, ale stejně nebude pitný

Která varianta vyhraje? Už 18.6 se sečtou hlasy..
Zobrazit fotogalerii (8)
 

Otázka, co dělat se zanedbaným pramenem ve Slaném, leží na stole už déle než tři roky. Vybíralo se z několika návrhů. Jenže jak se zavděčit všem? Jedinou odpovědí je hlasování. Vyhraje moderna, nebo historie?

Město Slaný odvozuje své jméno od pramene, který měl mít slanou chuť díky v něm obsaženým minerálům. Jenže už při vzniku města začal pramen ztrácet tlak, i jeho chuť se měnila a byla čím dál tím méně slaná. Až nakonec pramen v centru města sice zůstal, jenže úplně bez chuti a přitom s vodou, která není pitná. Navíc kolem dokola je postavena ošklivá betonová "budka", na kterou už desetiletí nikdo nesáhl. 

Obyvatelé města od roku 2013 viděli už sedm variant toho, jak by pramen mohl vypadat. Dokonce už hlasovali o tom, co by se jim líbilo. Ale zatím se nic neudělalo. V prvním kole z roku 2013 měli na výběr z extrémně uměleckých návrhů, z nichž ani jeden nevypadal příliš realizovatelně.

Druhé kolo už nabídlo nové moderní kvalitně zpracované návrhy, jenže velká část obyvatel se nakonec vyjádřila v tom smyslu, že se jim nelíbí nic. Tak trošku zakopaný pes, zdá se. Otázka však zůstává stále stejná, co tedy s pramenem bude dál? "Vyhrál návrh Zajíčka a Studeného. Ale po diskuzích s lidmi jsme přidali i historické varianty," vysvětluje mluvčí Slaného Lucie Krčková. Vedení města se tedy sice rozhodlo respektovat přání lidu, zároveň si ale dodalo "své" varianty. Na výběr jsou tak v současnosti dvě moderní a dvě historické. 

Dvě moderní verze jsou podobné, historická varianta číslo jedna je zpracování od sochaře Václava Nejtka. Tento model byl navržen okolo roku 1940, ale nebyl nikdy realizován. Druhá historická varianta je pak pouhou opravou stávající betonové úpravy. O pramenu se, snad už definitivně, rozhodne 18. června, kdy se všechny hlasy sečtou. 

Pitná stejně nebude

Na opravu významného pramene vyčlenilo město 400 tisíc korun s tím, že hned po hlasování se dá do práce. "Doufáme, že rekonstrukce pramen zvelebí a že přitáhne do města i turisty," přeje si Lucie Krčková.

Smutné na celé situaci je, že přesto, že celá akce trvala dost dlouho, voda z pramene stejně pitná nebude. Voda je totiž studniční a rozbor konzumaci nedoporučuje. Jenže filtry jsou příliš drahé a tak slaný pramen, který už vlastně vůbec slaný nikdy nebude, ani náhodou nedosáhne své dávné slávy. Je to škoda, protože dříve se spekulovalo o jeho léčebných účincích a ulici, na které vyvěrá, pojmenovali Lázeňská.