Lidé v Lysé mají strach, dochází voda

Měli by mít v Lysé strach z nedostatku vody?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Poslední květnový týden byl ve znamený nadprůměrných teplot. Vedra ale neudělala radost obyvatelům Lysé nad Labem. Město totiž vydalo upozornění na možné problémy s nedostatkem vody. Jaká je však realita a opravdu je důvod se bát?

Zima byla letos skutečně dlouhá a trvala prakticky až do závěrečných dubnových dnů. Pak se ale venku všechno změnilo a začalo se postupně oteplovat. Teplotní vrchol pak přišel se závěrem uplynulého měsíce, kdy se rtuť vyšplhala až nad tropickou třicítku.

Podobná vedra určitě potěší všechny milovníky sluníčka a vodních sportů, ovšem domácnosti v Lysé nad Labem na ně bezesporu mají jiný názor. Ve městě totiž není neomezený rezervoár vody.

Prohlášení jako osvěta

Ve městě přitom mají zkušenosti, jak s nedostatkem vody bojovat. Stejnou situaci prožívají prakticky každý rok znovu a znovu jako přes kopírák.

"Z důvodu zvýšeného odběru vody v posledních dnech, které je způsobeno napouštěním bazénů a častým zaléváním, prosím občany, aby s vodou šetřili. Ve vodojemu je jí velmi málo. Výkon čerpadel je při takto vysokém odběru nedostačující," upozorňuje starosta města Jan Burian. 

Lysá nad Labem je městem s 9 tisíci obyvatel, leží v okrese Nymburk ve Středočeském kraji. Rozkládá se v úrodné nížině při řece Labi. Historické jádro města bylo v roce 2003 prohlášeno městskou památkovou rezervací.

Bohužel jeho apel přišel pro některé obyvatele příliš pozdě. "Pár dní je slunečno a už máme Ve Skále (ulice, pozn. red.) odstávku vody. Patrně budeme z připravených cisteren čerpat do prvního deště. Jak bude situace nadále řešena, jsem se nikde nedočetla. Vodné a stočné si ale samozřejmě zaplatíme v plné ceně," rozčilují už se obyvatelé města na sociálních sítích. 

Jak se má situace v reálu?

Chtěli jsme tedy vědět, jak to tu s vodou aktuálně vypadá a zda reálně hrozí, že by prostě došla. Strach však prý zatím není na místě a prohlášení bere radnice spíš jako osvětu. "Chceme, aby se každý občan zamyslel nad tím, jak by mohl vodu úsporněji využívat, aby s ní neplýtval," uvedla referentka vnejších vztahů města Jana Křížová.

Město se podle ní samozřejmě snaží, aby k vyčerpání zejména pitné vody nedošlo. Když by se tak stalo, připravena je už dnes náhradní varianta. "Stav je neustále monitorován. Pokud budou důvody k obavě, občané budou včas informováni," vysvětlila Křížová. Možností, co dělat, je pak podle ní více. Například jde o okamžité přistavení cisteren nebo dodávku balené vody. 

Jelikož v Lysé se podobná situace neděje poprvé, město chce logicky najít dlouhodobější řešení. V letošním roce proto připravuje projekt na rekonstrukci vodojemu a jeho nové vystrojení. Kapacita životodárné tekutiny by se tak několikrát zvýšila.  

Město také uvažuje o variantě zřízení dalšího vrtu v jiné lokalitě a jeho napojení do sítě. "Tato opatření by do budoucna měla zajistit dostatečné zásobování vodovodní sítě v případě zvýšených požadavků na spotřebu vody," dodala Jana Křížová.