Zákaz kouření dělá z lidí práskače. Češi to zase rozjeli ve velkém

Za porušení zákonu hrozí kuřákovi až pět tisíc korun
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Vyvěsit "Kouření zakázáno", kouřící osobu vyhodit na chodník a vlastně si i rozmyslet, komu cigaretu prodáte. Restauratéři jsou v pozoru a místo sledování stolů teď přeměřují cedule o zákazech. Špatný rozměr by je totiž mohl stát tisíce korun. A tak teď kontroluje každý každého a kuřáci se víc než absťáku bojí spoluobčanů. Bonzáků...

Česko má za sebou první dvě noci od chvíle, kdy bylo zákonem zakázáno kouření v hospodách a kuřáci tak byli vyhnáni ven. Jenže teď tu mají odpůrci cigaret další problém. Špatně se jim spí. Alespoň v hlavním městě to platí. Pražští strážníci totiž zaznamenali až dvojnásobný počet oznámení rušení nočního klidu. 

Nahlásit kámoše? Proč ne!

To například obyvatelé Benešova jsou ukázněnější. "Na Benešovsku jsme za první dva dny více hlášení nezaznamenali. Ovšem je před víkendem a právě ten ukáže. Žádnou cílenou akci teď nechystáme, ale do budoucnosti není vyloučena. Nyní je hlavně potřeba nový zákon dostat do povědomí občanů. Za porušení hrozí kuřákovi až pět tisíc korun," vysvětlila mluvčí Policie ČR Benešov Eva Stulíková.

Lidé se rozdělili na dva tábory. Najdou se ale i nekuřáci, kteří se zákonem nesouhlasí a odsuzují i udavačství.

Kdo však slaví pravé žně, to jsou udavači. Konečně zase mají šanci se projevit. Hlášení SPZ aut, která parkují na zákazech? To už byla trochu nuda. A bonzácký web na EET jim ministr Babiš raději sám zrušil. Bylo toho i na něj moc.

Sociální sítě jsou v těchto dnech doslova zaplavené nejrůznějšími názory, glosuje se, ukazuje na sousedy i kamarády. Ti "normální" se pak například ptají, jestli už nekuřáci začali stavět ploty z ostnatých drátů, aby kuřáci neutíkali na svobodu a tak podobně. "Společnost se rozděluje víc a víc, to je hodně špatně," vystihl to poměrně přesně Marcel z Prahy. 

Najdou se samozřejmě i odpůrci cigaret, kteří nový zákon neschvalují.Třeba paní Radka Dostálová. "Odjakživa cigarety do hospůdek patřily. Sice mi vadí sedět v zakouřené místnosti, ale každý má na výběr. Může jít do cukrárny nebo nekuřácké restaurace. Toto rozhodnutí zničí mnoho hospod a přibude nezaměstnaných."

Jaký je názor psychologa?

To, že si pár jedinců stěžuje na rušení nočního klidu, to se snad dá ještě pochopit. Udání však chodí i na cigaretový zápach v ulicích a práskají se i provozovny, které přivřou oko. "V lidech se velmi snadno aktivuje agrese a určitá bojovnost. Může jít ale pouze o touhu být v souladu se zákonem, nikoliv o cílené udavačství. Podle mého názoru jde převážně o to, že lidé jsou dlouhodobě naštvaní a frustrovaní tím, jak naše společnost funguje, a teď to dávají najevo tímto způsobem," vysvětlila pro náš web psycholožka a psychoterapeutka Radana Rovena Štěpánková. Anebo je to zkrátka tak, že žádný zákon či vyhláška z člověka udavače neudělá, ale ten už se tak prostě narodí?

Restaurace a další provozovatelé mají 90 dní na upravení prostor. Pokuty pro fyzické osoby platí už dnes. Jestliže by pak restauratér osobu nevyzval k odchodu ze zařízení a kouření by toleroval, hrozí mu pokuta až 50 tisíc Kč​.

Pravdou je, že i nám se podařilo zjistit, že některá zařízení zákon stále ještě ne zcela dodržují nebo se ho snaží obejít, například některé hospody. Jde především o "čtyřkové" hospody. Například v Kutné Hoře se majitel jedné nejmenované putyky rozhodl zákon ignorovat úplně. "Pokuty se začnou udělovat až za devadesát dní, tedy na konci srpna. Do té doby necháváme návštěvníky kouřit," má jasno hospodský.

Stále je řada nejasností

Faktem je, že někteří provozovatelé stále dost tápou. Není třeba zřejmé, co všechno jsou ještě zahrádky, kde je kouření povoleno, a co už je vnitřní prostor restaurace. Zatímco u slunečníků je situace jasná, u pergol či podloubí není jisté, zda se jich zákon týká. Ačkoli ministr zdravotnictví tvrdí, že na zahrádkách, kde se kouřit smí, musí být cedule "Kouření povoleno", zákon nic takového neukládá. Takže až přijde přičinlivý úředník a napaří pokutu za něco, o čem ani ministr nemá tušení, tak bude možná ještě veselo.  

Z hospody klub

Nebyli by to Češi, aby okamžitě nezkoumali způsoby, jak nařízení obejít. Zatím možná "nejprůchodnější" se zdá ten, že se z pivnice prostě stane klub. Tam totiž zákaz kouřit neplatí. Bude se to samozřejmě týkat jen členů klubu. Někteří restauratéři už mají náskok, protože "přechod" provedli v prosinci kvůli EET. Zákaz kouření teď okruh klubových hospod s členským poplatkem pravděpodobně jen rozšíří.