Půst o adventu? ANO! Víte, které potraviny škodí zdraví?

Pěkné postní jídlo - pohanka s jablky a skořicí
 

Advent, období klidu, pohody, ale i speciálního jídelníčku, jaké potraviny vám v zimě škodí? Naši předci to věděli moc dobře!

Advent obvykle začíná v rozmezí mezi 27. listopadem a 3. prosincem. Jedná se o období, jehož význam dneska všichni podceňujeme, místo přípravy na slavnostní dny, úklidu příbytku i duše se honíme za haldami dárků a nákupem nejlepších pochutin. Přesah Vánoc v jejich duchovní rovině tedy přestáváme vnímat.

"Odpadl původní smysl adventu, jakéhosi úklidu příbytku a duše. Aby se lidé zklidnili. Jde o záležitosti, které dneska vážeme k Novému roku," říká Naďa Černá z regionálního muzea Mělník. "Proto se nekonaly svatby, byla to doba očekávání narození Krista. Čekání na Ježíška dlouhé pro děti. Proto tradici půstu narušovaly postavičky, které je připravovaly na vlastní Vánoce, říkaly, že mají být hodné," dodává Černá.

První postavou byl Ondřej, zvyky, které se o jeho svátku prováděly, dneska máme spjaté spíše se Štědrým večerem, dále následuje Barbora. Ta nestraší, spíše upozorňuje na příchod Mikuláše. Dále následuje Ambrož, jde o regionální mělnický zvyk. Samozřejmě jednou z nejznámějších postav je Lucie. Poslední, tentokrát opět mělnická postava, je Perchta.

Advent je také začátek liturgického roku, jde o 4 týdny před Vánoci. O každé adventní neděli zapalujeme jednu svíčku na věnci a měli bychom dodržovat půst. 

Co vynechat?

Úplně vynecháváme mléčné výrobky. Nejen že zahleňují, ale především ochlazují tělo. V zimních měsících se mají útroby prohřívat a ne ochlazovat. Díky mléčným výrobkům je více náchylné na nachlazení a celkově méně odolné. Bakterie a viry se navíc výborně množí na hlenech. Přidat bychom měli naopak pohanku, luštěniny, vařenou zeleninu, česnek nebo zázvor. 

Žádné maso! Díky jeho trávení tělo spotřebovává hodně energie. Po vynechání masa vás možná překvapí příval energie. Pokud nemůžete bez masa vydržet, dopřejte si 1x týdně rybičku. Maso tedy až o Vánocích!

Alkohol! Na ten také zapomeňte. Dále by bylo ideální vynechat jednoduché cukry a pečivo. 

Co naopak jíst?

Přidejte dostatek obilovin – rýže, pohanka, jáhly, oves, špalda, žito, ječmen – kroupy, bulgur, kuskus, amarant.

Luštěniny – cizrna, čočka, červená čočka, hrách, různé druhy fazolí, mungo, adzuki a výrobky z nich – tofu, tempeh.

Tepelně upravená (pražená nebo vařená) olejnatá semínka – sezam, len, slunečnice, dýně.

Ořechy – vlašské, lískové a mandle.

Tepelně upravenou zeleninu – cibule, pórek, kadeřávek, zelí, kapusta, červená řepa, různé ředkve, daikon, vodnice, květák, brokolice, mrkev, celer, petržel, pastiňák, tuřín.

Kvašenou zeleninu – kysané zelí a různé kombinace.