Vánoční večírky jsou ideální půdou pro vznik nových vztahů, je to ale moudré?

Někdy je to pořádná divočina
 

Spolu s Vánoci je v plném proudu i doba firemních večírků, které častokrát přinášejí následky. Atmosféra uvolněná neformálním prostředím a většinou i alkoholem často vede k věcem, které by se za jiných okolností nestaly. Pak přicházejí trapasy, vysvětlování i uštěpačné poznámky kolegů. 

 

Kromě každoročních trapných situací, které se mohou stát až firemním folklórem – jako třeba opilý účetní zpívající karaoke nebo asistentka tančící na stole, je téměř pravidlem rozvíjení nejen pracovních mezilidských vztahů. Osamělí zaměstnanci se konečně rozhoupou k prvnímu kroku a nový vztah může být na světě. Otázkou ale je – má takový vztah šanci přežít a je vůbec moudré rozhodnutí se ho snažit rozvíjet?

Pracovně vytížený člověk je každý měsíc minimálně 160 hodin v práci. Téměř třetinu dne spí. A pokud je single, častokrát nemá mnoho příležitostí se seznámit. Stále se setkává se stejným okruhem lidí – přátel nebo kolegů. Možná i vám připadá, že ideálním způsobem, jak se seznámit, je právě v práci. Statistiky udávají, že to je také jeden z nejčastějších počátků vztahu. Téměř jeden ze tří pracujících lidí udržoval po nějakou dobu vztah s kolegyní nebo kolegou.

Čím to je? Z určitého pohledu je zaměstnání ideální místo pro seznámení. Tráví spolu mnoho času, ví o sobě, kdo je nezadaný, často dokonce kdo je ve vztahu spokojený či nikoli, vídají se dlouhodobě a v různých situacích. A právě v dostatku času a nenucenosti tkví "úspěšnost" seznamování v práci. Kolegové mohou totiž opakovaně testovat, zdali je přitažlivost vzájemná, nenápadně flirtovat, mají společné známé, společné zážitky, společná témata k hovoru.

Je čas na útok
To vše je pro začínající vztah jako hnojivo pro rostliny a zaměstnání funguje skoro jako skleník. Mimořádné akce jako vánoční večírky, služební cesty či team buildingy jsou pak "časem sklizně". Na druhou stranu, vztahy v práci mají svá velká úskalí. Mnozí zaměstnavatelé ze vztahu nadšení nejsou, problematický je zejména vztah mezi nadřízeným a podřízeným. Dotyční jsou terčem mnohdy nežádoucí pozornosti a tlaku okolí. 

Samostatnou kapitolou jsou pak období rozchodu, která mohou být náročná jak pro dvojici, tak pro atmosféru na pracovišti a profesionalitu. Jenže kde hledat lepší místo pro seznámení? Čím jsme starší, nezadaných v našem životě ubývá. Všichni jsou buď zadaní, nebo přebraní. Efekt se ještě násobí tím, jak ubývá času, který máme sami pro sebe a své zájmy, čímž zákonitě ubývá i míst a příležitostí, kde můžeme poznat nové lidi.

Určitou alternativou mohou být seznamky. Každý si o klasických seznamkách může myslet co chce, ale přinejmenším řeší jednu část výše zmíněného problému – poskytují možnost poznat nové lidi. Můžete dokonce filtrovat podle vzhledu, věku a všeho možného. Avšak přirozenosti a přitažlivosti seznamování na pracovišti nebo v běžném životě se nikdy ani nepřiblíží. Vše je jaksi nucené, nepřirozené, chybí dlouhodobost budování vzájemné přitažlivosti, chybí kradmé pohledy, drobné pozornosti, testování vzájemné přitažlivosti.

Není zlato vše, co se třpytí
Zkrátka chybí vše, co dělá seznamování hezkým a romantickým. Vlastně to připomíná čím dál víc nakupování v e-shopu, než skutečný život. Seznamky se sice chlubí zajímavými statistikami, že každý pátý pár se zde seznámí, ale už se nikdy nedozvíme, kolik neúspěšných pokusů se odehrálo, aby mohl každý pátý pár říci, že se seznámil právě tímto způsobem. Alternativou může být vyhraněná společnost nezadaných.

Pokud jste každý den v práci a všechny možnosti seznámení přes známé jste již vyčerpali, můžete vyzkoušet tak zvané kluby pro nezadané. Přestože jde v podstatě o celosvětový trend, v České republice jde o relativně novou věc, první takovou službu nabízí The Pool. Podle zakladatele společnosti Filipa Lepiera jde o unikátní koncept, který sdružuje pouze nezadané lidi, kteří nutně nehledají vztah za každou cenu, ale rozhodně se mu nebrání, pokud potkají někoho zajímavého.

Nikdo nezůstane dlouho sám
"Jsme společnost výjimečně nezadaných. To znamená, že naši členové vědí, že nezadaní jsou pouze dočasně, a ten čas si chtějí užít. Popravdě nemají kam spěchat, v The Pool jste obklopeni nezadanými, kteří mají stejné zájmy jako vy, chodí na stejné akce jako vy, a tudíž máte dost času je postupně blíže poznávat naprosto přirozenou cestou. Tady nezůstane nikdo dlouho nezadaný," vysvětluje Filip Lepier.

Přestože jsou vánoční večírky často neodolatelnou příležitostí k odhalení dosud skrytých vášní, je třeba si především uvědomit, že se se všemi kolegy uvidíme i druhý den. Pokud tedy netoužíte být cílem sarkastických poznámek po několik následujících týdnů, jako lepší možnost se jeví na vánočních večírcích umírnit své chování a příležitosti k seznámení hledat na jiných místech.