5 ideálních odpovědí pro úplné lenochy i antisportovce!

 

Častokrát slýcháte napomenutí, že si „válíte šunky“ nebo že „jste líní jako vandráci“? Přečtěte si pět odpovědí, jak šťourala napříště odpálkovat.

Zvláštní objev provedl vědec Marcus E. Raichle, který dal mozky lidí skenovat magnetickým tomografem při řešení hádanek. Aktivita mozkových center klesala, když osoby soustředili svoji pozornost na řešení problému. Narůstat začala až v momentě, kdy vědci oznámili konec testu. Vysvětlení? Mozek si nejen dává do pořádku neurónové sítě, ale má šanci i na třídění vzpomínek. To souvisí i se systémem uvědomování si vlastního já a hraje roli v tvorbě nových myšlenek (např. Archimedova přelomová myšlenka vznikla ve vaně).

 

  •  Proto, pokud Vám někdo vyčítá lehavý způsob života, odpovězte mu, že „vědomé myšlení většinou vede už po vyšlapaných cestičkách a vy se přitom chcete ubírat dosud neobjevenými směry“. Případně, že „válením šunek se podvědomě zaobíráte vlastním já a takto si vytváříte základy pro svoje sebeuvědomování“.

 

  • Druhá odpověď je mířena na ty z řad „pouze příležitostných sportovců.“ Pokud k nim patříte, můžete se odvolat na výsledky studie lékaře Petera Schnohra z kodaňské Frederiksbergské kliniky. Podle něj „dlouhodobé nadměrné fyzické cvičení může být spojováno s vápenatěním koronárních tepen, diastolickou dysfunkcí a se ztrátou tuhosti tepenných stěn.“ Nejen, že naučenou formulí rejpala nadobro umlčíte, ale ještě před ním budete vypadat učeně.

 

  •  Patříte-li k těm, kteří si rádi poleží v posteli, zaskvěte se před útočníkem znalostí kubánského přísloví: „Kdo celou noc prospí, má ve dne právo na trochu klidu.“ Přes jedenáct milionů Kubánců se přece nemůže mýlit.

 

  •  Zůstaňme teď ještě chvíli za oceánem, kde patrně mají s tématem velké zkušenosti. Vítané munice se Vám dostane například ze studie uveřejněné v časopisu Journal of American College of Cardiology. Podle ní ti, kdo provozují jogging s velkým nasazením sil a naběhají mnoho kilometrů, předčasně umírají stejně často jako ti, kdo tráví život na pohovce před televizí.

 

  •  Že vám předchozí odpovědi přijdou složité na zapamatování? Usaďte sportovce některou ze všeobjímajících vysvětlivek z internetových diskuzí typu „za všechno může současná vláda!“ či „za všechno může Kalousek!“
Klíčová slova: