Bělohorský Lachtan úpěl na slunci. Ukázal nezlomnost běžců

Zobrazit fotogalerii (5)
 

Dvacátý devátý ze čtyřicetidílného seriálu běžeckých závodů odstartoval v pražské oboře Hvězda. Na obdivuhodném výkonu sportovců neubíralo ani venkovních 37 stupňů Celsia.

Na start druhého ročníku závodu „Lachtan“ se postavilo 42 mužů. Ve věkové kategorii 30-39 let a potažmo i v celém závodě byl nejrychlejší Michal Procházka z běžeckého klubu Sabzo. Vítězným časem 21 minut a 37 vteřin překonal o čtrnáct sekund dosavadní rekord závodu. Potěšitelná byla na letošním Lachtanovi také účast o něco starších běžců, přičemž nejčastěji se do bělohorského klání přihlašovali závodníci narození v páté dekádě minulého století. Jak ale dodává organizátorka závodu paní Jana Chlupatá, ti z dříve narozených nejsou na závodech seriálu žádnou výjimkou. „Závodí s námi obvykle i pán, kterému je přes devadesát let. Vinou velkého horka se však dnešního závodu nezúčastní," prozradila více o závodnickém složení Jana Chlupatá. Vůbec nejstarším účastníkem na 6200 metrů dlouhém okruhu Lachtana se tím stal Josef Hlusička, narozený v roce 1938.

 

Naopak nejmladším závodníkem byla Natálie Dobrovská, nejrychlejší ze 17 běžkyň. O prvenství se buštěhradská sportovkyně podělila ještě s Johanou Mackovou, která stejně jako Dobrovská zaběhla 3100 metrů v čase 13 minut a 36 vteřin. Traťový ženský rekord tím ale nadále drží loňská vítězka Lenka Borovičková, která závod na výhradně přírodním povrchu dokončila v čase 12:54.

 

Závod okolo letohrádku Hvězda navazuje na tradici „Memoriálu Jardy Kopce,“ mezi běžci známého také pod názvem Lachtanův memoriál. Jeho pořádání, stejně jako celý běžecký seriál, zajišťuje pražský běžecký klub Sabzo. Příští, třicátý závod se koná ve čtvrtek 20. srpna v pražském Krčském lese. Zúčastnit se může každý.

Klíčová slova: