Florbalové Czech Open 2015 je minulostí. Středočeši hráli důstojnou roli

hráči Florbalu Neratovice
 

 

V pořadí už 23. ročník největšího florbalového turnaje v Čechách je za námi. Společně s mladoboleslavským triumfem juniorů a bronzem mužů v elitní kategorii, se Středočechům dařilo i v soutěži Muži Open.

V ní nejdále dokráčeli hráči FBC Kladno. Na slibně rozjeté cestě turnajem je až ve čtvrtfinále zastavilo družstvo Florbal Ústí nad Labem. Utkání bylo dlouhou dobu nerozhodné. Poprvé se prosadil až v 19. minutě ústecký Michal Glatz. Definitivu, že se do další fáze turnaje kvalifikují hráči z Ústecka, přidal jen pár vteřin před koncem Jan Filipec.

 

K největším úspěchům klubu na Czech Open se řadí druhé místo, na které kladenští hráči dosáhli  před třemi lety. Naopak loni se „Kladeňáci" z turnaje dekovali už krátce po dohrání základní skupiny. V následných opravách ztratili šanci na setrvání v soutěži po prohře se švédským Stanstad 0:4.  

 

Mezi 32 nejlepších se v mezinárodní konkurenci probojoval SK Florbal Benešov. Nad síly Benešováků byl tým s hrůzu nahánějícím názvem „Black Angels". „Černí andělé" si už od začátku střetnutí vytvářeli převahu, z které pramenilo poločasové vítězství pražského týmu 3:0. Po pauze Středočeši inkasovali počtvrté. V průběhu druhé dvacetiminutovky se však ukázalo, že to byla poslední branka Pražanů. Střílet do černého začali i Benešovští, kteří gólové manko v rozmezí 27. a 28. minuty snížili dvěma brankami. I přes počet šancí na obou stranách se ve zbývajících 12 minutách skóre utkání už neměnilo. Po vítězství 4:2 postoupili z napínavého boje pražští Black Angels. Za svůj výkon proti soupeři, který hraje o dvě ligy vyšší soutěž, mohli hráči Benešova odejít s hlavou vztyčenou. Stejně tak i z celého turnaje, na kterém si připsali čtyři vítězná utkání.

 

Mezi dvaatřicítku nejlepších vystoupali i hráči Traverzy Mukařov. Po bezbrankové remíze se Mukařovským stala osudná nájezdová loterie, v které si lépe vedli hráči finského IBK Kerubi. I přes těžko „zkousnutelné" vyřazení na nájezdy, nemusí na letošní turnaj florbalisté Traverzy vzpomínat ve zlém. S Czech Open se loučí čtyřmi výhrami, jednou remízou, celkově jen třemi obdrženými brankami a dalšími zkušenostmi z mezinárodního klání.

 

Velmi sympatickým výkonem se na turnaji prezentovali neratovičtí florbalisté. Po potížích v základní skupině se ve vyřazovacích bojích „chytili za nos“ a z turnajového zápolení domů poslali nejprve švýcarský Baar United, posléze i sušické Flyers. Stopku Neratovickým vystavili až FBC Start98 z pražských Kunratic, kteří vyhráli těsně 2:1. „Czech Open bereme jako přípravu. Příští rok se ale určitě přihlásíme znovu,“ ubezpečuje o návratu kvalitního celku kapitán Neratovických Jiří Míka.

Klíčová slova: