Jezdecký areál Čtyřkolák. Start pro lepší život?

Zobrazit fotogalerii (5)
 

Lidová moudrost praví, že nejkrásnější výhled na svět je ze hřbetu koně. Předností jezdeckého sportu je však daleko víc.

Zlepšení stability a koordinace, zpevnění svalstva a posílení duševní rovnáhy jsou jen jedněmi z nich. Že výčet výhod ještě nemusí končit, upozorňuje i Dagmar Hrabalová, vedoucí výcviku v Jezdeckém areálu Čtyřkolák ve Čtyřkolech na Benešovsku. „U nás vedeme děti k tomu, aby se kromě ježdění dokázali i o koně postarat. Proto si vyzkouší jejich čištění, sedlání, uzdění i krmení“ zdůrazňuje výchovný aspekt jezdectví Dagmar Hrabalová.

 

Namísto družiny je jízdárna

 

V úterý 8. září otevírají ve Čtyřkoláku pro školní děti jezdecký klub. S výjimkou soboty se v něm školáci mohou věnovat koním každý den. Návštěvní hodiny jsou od 13. do 18. hodin. Zda potomka přihlásíte na celé odpoledne nebo jen jeho část je na vás. „V rámci odpoledne má dítě garantovanou jednu hodinu jezdeckého výcviku. Ten probíhá buď na jízdárně nebo formou výjížďky do přírody. Okolí je tady velmi pěkné a koně jsou na vyjížďky zvyklí,“ upřesňuje program jezdeckého klubu Dagmar Hrabalová. Od listopadu by měla být v provozu i hala o velikosti 20x40 metrů, čímž klub zlepší podmínky pro své celoroční fungování.

Do jezdeckého klubu jsou přijímány všechny děti od šesti let. „Je vždy nutné dítě předem přihlásit a domluvit se na hodině příjezdu dítěte, abych ho mohla zařadit do odpovídající skupiny na ježdění,“ připomíná vedoucí Jezdeckého areálu.

 

Pamatováno je i na dospělé zájemce

 

Přestože se to na půdě areálu hemží především malými „koňáky,“ vítáni jsou na Čtyřkolák i ti z řad už o něco odrostlejších zájemců. Stejně jako dětem je i dospělým nabízen jezdecký výcvik ve formě individuálního i skupinového tréninku. „Těšíme se z každého zájemce. Pravidelně k nám chodí i šest dospělých lidí, a to jak na vyjížďky, tak i na jízdárnu. Přijít mají ještě dva muži,“ upřesňuje počty jezdeckého složení Dagmar Hrabalová.

 

Jezdecký areál naleznete u Čtyřkol, hned u sjezdu z rychlostní silnice mezi Prahou a Benešovem.

Klíčová slova: