Dobráci roku z Pětihost vykoupali vlastního starostu

Domácím hasičům se vydařil až druhý útok. Na vítězství to už ale nestačilo
 

Sto deset let existence sboru oslavili dobrovolní hasiči z Pětihost na okrskové soutěži. Vavříny z domácího sobotního klání k významnému jubileu ale nepřidali.

Letos na jaře se pětihostští hasiči zapojili do celostátní soutěže Dobráci roku. „Tím, jak jsme malá vesnice, nedokázali jsme se v soutěži umístit,“ vysvětluje příčiny vypadnutí z republikového klání Vladimír Vávra, hasič a starosta obce s asi 250 obyvateli. Nezbývalo, než zářijové výročí ověnčit triumfem na okrskové soutěži.

 

Prvenství brali jiní

Do Pětihost se sjely jednotky ze čtyřech dalších sborů hasičských dobrovolců. „Nepřijeli k nám hasiči z Ondřejova, kteří slavili svatbu jednoho ze svých členů. Přijely k nám naopak Zvánovice, které ale po zjištění, že jim nefunguje stroj, ze soutěže odstoupily,“ vysvětloval příčiny neúplného zastoupení účastníků okrskové soutěže Vladimír Vávra.

 

Domácí tým právě odstartoval ke druhému útoku
Zobrazit fotogalerii (12)

 

Ani ve sníženém počtu konkurentů se domácím hasičům na prvenství dosáhnout nepodařilo. Rozhodla chyba jednoho z hasičů při prvním z útoků. „Na začátku zapomněl spojit dvě hadice a k cílovému terčíku uháněl jen s jednou z nich,“ upřesňoval Vladimír Vávra příčiny krachu prvního z celkových dvou útoků. „Nejsem si ale jistý, zda-li bychom dokázali v soutěži zvítězit i v případě, že by se nám tato chyba nestala, dodal skromně hasič a starosta obce Pětihosty.

 

Šlo především o srandu

Mnohem lépe se domácím požárníkům vedlo v přidané, nebodované, disciplíně. Soutěžní štafeta spočívala nejprve ve vypití půllitru piva a následném přenášení kbelíků s vodou z vyhloubené tůňky do opodál připraveného barelu. Po příkladné spolupráci naplnil plastový barel nejrychleji domácí tým a hasičské klání tím uzavřel zaslouženým happy endem. Dosaženým triumfem ve štafetě došlo na slibované „koupání“ starosty, který byl vhozen do vybagrované tůňky. „Radost jsem z toho samozřejmě neměl, ale lidi měli alespoň legraci,“ dodal už s úsměvem Vladimír Vávra.

 

Starosta Vladimír Vávra musel dostát svému slibu

 

Oslavy 110. výročí se poté přesunuly k nedalekému volnočasovému areálu, kde za hudby kapely akce pokračovala do ranních hodin. „Lidé si akci chválili. S jejím průběhem jsem proto spokojený,“ dodal na závěr starosta.