Lešanům bude 830 let

Hrubínova síň - František Hrubín prožil v Lešanech mládí a situoval zde i svou báseň Romance pro křídlovku
 

Vzpomínka místních osobností, fotbalové utkání, koncerty, program pro děti a ohňostroj budou na programu oslav 830. výročí založení obce Lešany 12. září 2015.

„Oslavy jsme původně zamýšleli spojit s dokončením stavby kanalizace, která je jednou z nejvýznamnějších investičních akcí posledních let v obci. Bohužel kvůli skalnatému podloží se dokončení stavby muselo prodloužit o 1,5 měsíce. Kanalizace bude hotová až na konci října,“ řekl starosta František Vrkoslav.

 

Vzpomínka na spisovatele i padlé

Oslavy začnou v 9:00 průvodem k pomníku padlých z 1. světové války a celé dopoledne bude vyhrávat dechová hudba. Ve 14. hodin se v lešanském zámku uskuteční vzpomínka na místního rodáka, spisovatele Františka Hrubína a novináře a spisovatele Posázaví Jana Morávka. Proběhne autogramiáda knížky U nich na Sázavě Václava Junka a promítání stejnojmenného dokumentární filmu o Janu Morávkovi.

Po fotbale k muzice

V 14,30 se ve fotbalovém utkání představí „Staří páni“. V 15,30 odstartuje hudební kolotoč rocková kapela SEVEN, po ní vystoupí poprocková kapela Czech it, kterou v 19,00 vystřídá Vilda Čok a Bypass. Od 21,00 do 02,00 budou hrát dvě kapely k tanci a poslechu. Ve 22 hodin vypukne ohňostroj. 

Celý den pro děti

Na své si přijdou i děti, pro které je připraven celodenní program – hry, soutěže, vystoupení leteckých modelářů nebo skákací hrad.  K vidění bude také několik zajímavých exponátů ze zdejšího vojenského muzea.

V roce 1949 byl zámek zestátněn a do 90. let 20. století patřil místnímu zemědělskému družstvu.

Historie obce

První zmínka o Lešanech je z roku 1185, kdy ves daroval kníže Friedrich rytířskému řádu Johanitů. Významnou památkou je tvrz z počátku 15. století ve zdivu východního křídla současného zámku. Ten postavila kapitula sv. Víta v Praze, která Lešany získala v roce 1683. V současné době má zámek soukromého majitele, který jej postupně rekonstruuje.

 

Vývoj a výstavba

František Hrubín

Lešanská pouť - červen 1933 

A ještě budu
za tebou chodit dva týdny po pouti,
až Do chleb, budeš mě denně čekávat
ve vysokých janovcích, budem zlatě hořet
jak ony, kolem úst třaslavou vůní včel,
pod plamenou řekou slunce se budou míhat
hluboko ztracené oblázky našich hlav,
strážná užovka bude syčet na kraji
našich pahorků a o smrti nebudeme
nic vědět, jako o motýlím stínu
nic neví jetelový květ.  

V posledních 15 letech obec investovala desítky milionů korun do infrastruktury. Došlo na vybudování veřejného vodovodu, zasíťování 27 stavebních pozemků, přístavbu tribun a automatický zavlažovací systém na fotbalovém hřišti, přestavbu hasičských zbrojnic, revitalizaci rybníku Návesník, rekonstrukci základní a mateřské školy, rozšíření veřejného osvětlení nebo rekonstrukci kotelen základní školy a obecního úřadu. Lešany mají přes 700 obyvatel v posledních patnácti letech se jejich počet zvýšil o čtvrtinu.

 

Program celé akce najdete v naší rubrice Kam za čím