Neobvyklá přísaha – fotbalový fejeton

 

Pokud mávnete rukou nad neutěšenými fotbalovými poměry s přesvědčením, že jste sami a sami nic nezmůžete, měli byste zbystřit. Nejste totiž tak úplně jediným vojákem v poli...

Já, fotbalový balon, slibuji za sebe i za své blízké, že už přestáváme dál nečinně přihlížet současným pořádkům, které naší nádhernou hru znetvořily a změnily k nepoznání. Za radostnými a širokými úsměvy některých hráčů se skrývá špatné svědomí z braní úplatků a dohadování výsledků. Mou obdivuhodnou plnou figuru dohnal k anorexii strach z nezájmu u školních dětí. Kamarádského chování a vyznávání ducha fair play teď vidím ve hře asi tolik, jako je atraktivity u slečny s obrovským bolákem uprostřed čela.

 

Proto svorně slibujeme, že podnikneme následující rázné kroky ke znovuzavedení pořádku.

  • Nebudeme poslouchat narušitele čestné hry a neočekávanými odskoky od nohou doženeme lotra ke skončení kariéry.
  • Vybuchneme v rukách, které dříve žmoulaly jakékoliv úplatky.
  • Těsně před hlavičkováním podplaceného bídáka okamžitě měníme kulatý tvar v nepěknou šišku, která zlosynovi přivodí bouli úměrnou velikosti jeho zkaženého jednání. 
  • Raději vypustíme všechen vzduch, než abychom se setkávaly s odporem školních dítek. Při pokusech o naši resuscitaci okamžitě saháme po sebevraždě. Ne snad dýkou, ale zlomenou jehlou v našich útrobách.

 

Na stejnou notu naladíme i všechny své kulaté bratrance a sestřenice z ostatních sportovních odvětví. S kolegou pukem jsem už včera vedl jednání. Domů do kabiny jsem odcházel velmi spokojen.

 

Stejně jako každý břichatý s velkou duší jsem i já optimista. Pevně proto věřím v rehabilitaci té nádherné hry, kterou fotbal rozhodně je.   

 

Klíčová slova: